Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
9.2°C14.0°C
1 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.2°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.1°C
0 BF 100%
Στη Βουλή η ζωφόρος του Καπράλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Βουλή η ζωφόρος του Καπράλου

Πλουσιότερη κατά ένα ακόμα μνημειακό γλυπτό του Χρήστου Καπράλου -ενός από τους πλέον σημαντικούς γλύπτες και εικαστικούς δημιουργούς της χώρας μας στον 20ό αιώνα- έγινε η Βουλή. Από χθες η γλυπτή ζωφόρος με θέμα "Η καλλιέργεια και η επεξεργασία του καπνού", που φιλοτεχνήθηκε το 1954, εκτίθεται στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής, έως ότου τοποθετηθεί στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο (στη Λένορμαν).

Σημειώνεται ότι στη Βουλή υπάρχουν άλλα δύο έργα του Καπράλου, το εμβληματικό άγαλμα της "Μάνας" που κοσμεί τον περίβολο του Μεγάρου και "Το Μνημείο της Μάχης της Πίνδου" που περιβάλλει την οροφή του Περιστυλίου.

Σε δύο χρόνια έτοιμη η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη

Υποδεχόμενος το έργο ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επεσήμανε ότι "ουσιαστικά πρόκειται για μια τριλογία του μεγάλου Έλληνα εικαστικού, που κοσμεί τη Βουλή, καθώς και τα τρία αυτά θέματα, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, περιγράφουν την ιστορική και πολιτική διαδρομή του έθνους μας και της χώρας μας, αλλά ταυτόχρονα και την καθημερινή δημιουργία μέσα από την εργασία και την κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Ιδιαίτερα μάλιστα στις μέρες μας, οποιαδήποτε εστία δημιουργίας -και είναι πολλές- μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι σωστό, ιδίως με αυτόν τον εμβληματικό τρόπο, να λειτουργεί ως παράδειγμα για την κοινωνία και για τη χώρα μας". Παράλληλα, ο Ν. Βούτσης συνέδεσε τον εμπλουτισμό της Βουλής με σημαντικά καλλιτεχνικά έργα με την προσπάθεια που καταβάλλει για την ανάπτυξη εξωστρεφούς δραστηριότητας στον τομέα του πολιτισμού, των τεχνών, της ιστορίας, καθώς και της διεύρυνσης της επικοινωνίας της με τους πολίτες και ιδιαίτερα με τη νεολαία. Ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι εντός δύο ετών θα ολοκληρωθεί και η αναστήλωση της Μπενακείου Βιβλιοθήκης, που βρίσκεται πίσω από την Παλαιά Βουλή.

Δωρεά τής "Παπαστράτος"

Το έργο παρέδωσε στη Βουλή η καπνοβιομηχανία "Παπαστράτος". Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Χρήστος Χαρπαντίδης σημείωσε ότι το έργο κοσμούσε το εργοστάσιο του Παπαστράτου για περισσότερο από μισό αιώνα, καθώς τόσο οι ιδρυτές της εταιρείας όσο και ο Καπράλος είναι από το Αγρίνιο. "Δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε καλύτερο μέρος από τη Βουλή για να τοποθετηθεί το έργο", τόνισε ο Χρ. Χαρπαντίδης επισημαίνοντας τους συμβολισμούς του έργου που "μιλά και για τις δυνατότητες της χώρας μας όταν δουλεύουμε όλοι μαζί. Όταν καταβάλλουμε συλλογική προσπάθεια για έναν κοινό σκοπό".

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιπρόεδροι της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου, Γιώργος Βαρεμένος και Νικήτας Κακλαμάνης, βουλευτές και εκπρόσωποι των κομμάτων, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης - Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, καθώς και στελέχη της δωρήτριας εταιρείας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL