Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.8°C18.2°C
4 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.4°C15.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.2°C14.4°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.9°C16.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.9°C13.9°C
2 BF 58%
Καλωσήρθατε στο κουκλόσπιτο!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καλωσήρθατε στο κουκλόσπιτο!

Ένας λιλιπούτειος μαγικός κόσμος γεμάτος πορσελάνινα σερβίτσια και ασημικά, περίτεχνα σκρίνια, πιάνα, κούνιες και πολυθρόνες, τραπεζαρίες και σαλόνια, κεντήματα και κουρτίνες, ζωντανεύει σε ένα ονειρικό «κουκλόσπιτο» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μέσα από τις ιστορίες που θυμούνται για τα δικά τους σπίτια και τα αγαπημένα αντικείμενα, οι επισκέπτες της εγκατάστασης «Τραπέζι των αφηγήσεων», με οικοδέσποινα την εικαστικό Κατερίνα Ζαχαροπούλου.

Πρόκειται για μια ανοιχτή σκηνή με δωμάτια, λιλιπούτεια έπιπλα, μικροαντικείμενα και κάμερες που παρακολουθούν, καταγράφουν και διασώζουν τις συνοδευτικές αφηγήσεις και τις κινήσεις των χεριών καθώς μετακινούν τα αντικείμενα.

Η Ζαχαροπούλου ζητάει από τους επισκέπτες να αναπαραστήσουν μέσα από τη μνήμη χώρους που σημαίνουν κάτι γι' αυτούς, τους συγκινούν και αναφέρονται σε περιστατικά του βίου τους. Η πρόσκληση απευθύνεται σε όσους θέλουν να αφηγηθούν αναμνήσεις σχετικά με σπίτια στα οποία κατοίκησαν ή εγκατέλειψαν, έχασαν ή ονειρεύτηκαν να αποκτήσουν.

Όσοι δεν συμμετέχουν στο δρώμενο μπορούν να παρακολουθούν τις αφηγήσεις και τη δράση μέσα από οθόνες που βρίσκονται έξω από το “κουκλόσπιτο”.

Η εγκατάσταση είναι μια αναφορά στην έννοια της στέγης και της ασφάλειας, του σπιτιού και της ζωής εντός του, που αποκαλύπτει έναν μικρόκοσμο επιθυμιών, τακτοποιήσεων και ανακατασκευών δωματίων, μέσα στα οποία οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα και καταστάσεις που δύσκολα φεύγουν από τη μνήμη, ακόμα κι αν η ζωή επιφυλάσσει μετακινήσεις, αναχωρήσεις και επιστροφές. Ένας οικείος κόσμος, που κάποτε γίνεται όνειρο ή εφιάλτης, πραγματικότητα ή ουτοπία, θα είναι απτός και διαθέσιμος, εμποτισμένος από την ανθρώπινη εμπειρία και την ενδυνάμωση της φαντασίας μέσα από την τέχνη.

Στο πλαίσιο της εγκατάστασης την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Εστία και ανεστιότητα στη Σύγχρονη Τέχνη: Οι καλλιτέχνες αφηγούνται...» με την Κατερίνα Ζαχαροπούλου και την ιστορικό τέχνης Συραγώ Τσιάρα.

«Το Τραπέζι των αφηγήσεων» παρουσιάζεται παράλληλα με την έκθεση «Το κουκλόσπιτο της Petronella Oortman» στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (9 Φεβρουαρίου - 12 Μαρτίου) και είναι μια παραγωγή του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης - Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, σε επιμέλεια Συραγώς Τσιάρα, που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μπέη Χαμάμ το 2011. Πρόκειται για μια οπτική σπονδυλωτή αφήγηση εμπνευσμένη από το "Dollhouse της Petronella Oortman" στο Rijksmuseum του Άμστερνταμ.

Η εγκατάσταση - περφόρμανς «Τραπέζι των αφηγήσεων» θα πραγματοποιηθεί εκτός από την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (6-8 μ.μ.) και τις Παρασκευές 10, 17 και 24 Φεβρουαρίου, 5-8 μ.μ. Τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες η εγκατάσταση θα εκτίθεται μαζί με τις βιντεοσκοπημένες αφηγήσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL