Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Σήμερα η κηδεία του στην Αίγινα / Έφυγε ο ζωγράφος Γιάννης Σανταντόνιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα η κηδεία του στην Αίγινα / Έφυγε ο ζωγράφος Γιάννης Σανταντόνιο

Έφυγε από τη ζωή ο διακεκριμένος ζωγράφος Γιάννης Σανταντόνιο, ο οποίος ήταν κάτοικος Αίγινας από το 1992, με σημαντική κοινωνική προσφορά και έργο στο νησί.

Την περίοδο της χούντας και όντας τριτοετής φοιτητής της σχολής Καλών Τεχνών εγκατέλειψε την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου ήρθε σε επαφή με τις ιδέες και την αισθητική του ΜΑΗ του 68. Η εμπειρίες του αυτές στο Παρίσι του '68 επηρέασαν τον τρόπο σκέψης του και τον τρόπο που έβλεπε μέχρι τότε τη ζωγραφική. Είχε πει μάλιστα ότι προσπάθησε να "σβήσει" ό,τι έμαθε στην Καλών Τεχνών, χαρακτηρίζοντας πολλά από αυτά ανώφελα.

Αναγνωρισμένος εικαστικός, αγάπησε ιδιαίτερα την Αίγινα, στην οποία εγκαταστάθηκε μόνιμα το 1992. Προσέφερε με ανιδιοτέλεια στο νησί, στο οποίο έγινε ευρύτερα γνωστός και εκτιμήθηκε σημαντικά το έργο του. Προσέφερε κάθε φορά που του το ζητούσαν και στήριξε πολλές πρωτοβουλίες.

Οι εικαστικές "πινελιές" στους λευκούς τοίχους του Κέντρου Υγείας Αίγινας, με τις δύο "φιστικιές", τις οποίες είχαν ζωγραφίσει (αφιλοκερδώς) με τη σύζυγο του Κυριακή Χριστακοπούλου και τη στήριξη της θεατρικής ομάδας ΓΕΛ - ΕΠΑΛ - ΙΕΚ Αίγινας, η μόνιμη έκθεση που είχαν στον ίδιο χώρο (υπερασπίζοντας τη θέση ότι η ζωγραφική πρέπει να έρθει κοντά στον λαό, βγαίνοντας από εκθεσιακά-εμπορικά κέντρα και Γκαλερί) η συμμετοχή του σε εκθέσεις, δράσεις, εργαστήρια, έδειχναν τη διαρκή διάθεση του ίδιου, αλλά και της Κυριακής Χριστακοπούλου να προσφέρουν. Για αυτό το έργο του, τον Σεπτέμβριο του 2011, ο Δήμος Αίγινας τον βράβευσε, σε εκδήλωση που την παρουσίαση έκανε ο Δημήτρης Ποταμιάνος και στην οποία είχε βραβευθεί με μετάλλιο από την Ελένη Κυπραίου, τιμή που θέλησε να μοιραστεί με τη σύζυγό του. Την επόμενη χρονιά ο Δήμος Αίγινας τον τίμησε εκ νέου με μία εκδήλωση στο Λαογραφικό Μουσείο. Είναι ίσως η πιο σημαντική από τις εκδηλώσεις που συμμετέχει, γιατί σε αυτή επιχείρησε να εξηγήσει στο κοινό την ουσία της τέχνης του.

Ο Γιάννης Σανταντόνιο ήταν μέλος των Ενεργών Πολιτών και μετέπειτα δραστηριοποιήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ Αίγινας, με την τοπική Οργάνωση Μελών να εκδίδει ανακοίνωση για τον θάνατο του, στην οποία τον αποχαιρετά συντροφικά, επισημαίνοντας την προσφορά του στο νησί.

Η πολιτική κηδεία του θα γίνει στις 13:00 στο νεκροταφείο Αλωνες στην Αίγινα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL