Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Πέθανε ο Μάκης Βαρλάμης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέθανε ο Μάκης Βαρλάμης

Δημιουργός που διακρίθηκε σε όλη την παλέτα των εικαστικών τεχνών, ο Μάκης Βαρλάμης έφυγε από τη ζωή στα 75 χρόνια του, στην Αυστρία. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί στις 9 Ιανουαρίου, στον κεντρικό ναό της ενορίας της πόλης Σρεμς, όπου έζησε, δημιούργησε και διατηρούσε την καλλιτεχνική του έδρα.

Ζωγράφος, γλύπτης, αρχιτέκτονας, διακοσμητής αλλά και πανεπιστημιακός δάσκαλος, γεννήθηκε το 1942 στη Βέροια και σπούδασε αρχιτεκτονική και καλές τέχνες στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης, στην οποία δίδαξε από το 1974 ώς το 1981. Ο Βαρλάμης μελέτησε τη φύση και την ελληνική λαϊκή αρχιτεκτονική, την οποία ερεύνησε μέσω του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Σεμιναρίου Σαντορίνης που ίδρυσε το 1975 και στη συνέχεια διηύθυνε. Αρχιτεκτονικά έργα του συναντώνται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις. Διετέλεσε διευθυντής του Τμήματος Καλών Τεχνών στο Φεστιβάλ της Βιέννης, όπου συνεργάστηκε με τον γνωστό Αυστριακό αρχιτέκτονα Hundertwasser. Στη συνέχεια, στράφηκε στη ζωγραφική. Έργα του υπάρχουν σε μουσεία της Αυστρίας, της Γερμανίας και της Ελλάδας στην Έδεσσα και τη Λάρισα.

Το 2009 ίδρυσε, μετά από προσωπική εργασία αρκετών ετών, το "Μουσείο Τέχνης Βάλντφιρτελ" στη Σρεμς της Αυστρίας, το οποίο φιλοξενεί το εικαστικό έργο του καθώς και την πλούσια συλλογή του με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών από διάφορες χώρες. Η έκθεσή του για τον Μέγα Αλέξανδρο, με 1.700 πίνακες, γλυπτά, κατασκευές και μοντέλα, που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 1997, έχει ταξιδέψει σε πολλές χώρες του πλανήτη.

"Η Κάτω Αυστρία χάνει έναν μεγάλο καλλιτέχνη διεθνούς κύρους, ο οποίος υπήρξε πολύπλευρα ταλαντούχος προσωπικότητα, που δώρησε πολλά και εμπλούτισε πολύμορφα τη χώρα μας", αναφέρει στο συλλυπητήριο τηλεγράφημά του ο Έρβιν Πρελ, κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL