Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
«Η Μαύρη Γραμμή» του Λασηθιωτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η Μαύρη Γραμμή» του Λασηθιωτάκη

Σειρά έργων της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του σύγχρονου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Λασηθιωτάκη με τίτλο «Η Μαύρη Γραμμή» εγκαινιάζονται στις 10 Ιανουαρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα στο Ψυχικό. Τα έργα της έκθεσης έχουν ως αφορμή και αφετηρία δύο πίνακες της ατομικής έκθεσης του καλλιτέχνη με τίτλο «Πρόσωπα» στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας το 2012, οι οποίοι απεικόνιζαν αξιωματικούς και είχαν τοποθετηθεί ως φύλακες - άγγελοι στην κεντρική αίθουσα του μουσείου.

Πάνω στην ίδια λογική ο εικαστικός ξεκίνησε μια σειρά ζωγραφικών έργων που απεικόνιζαν άνδρες και γυναίκες με χαρακτηριστικές ανατολίτικες ενδυμασίες, ανακαλύπτοντας μια υπόγεια σχέση ανάμεσα στην προηγούμενη ενότητα και σε αυτήν. Μια σχέση η οποία εστιάζεται στο καθήκον, στη θρησκεία, στο επέκεινα. Το ενδιαφέρον του Λασηθιωτάκη επικεντρώνεται περισσότερο στην πίστη ως πνευματικό και επαναστατικό ταυτόχρονα στοιχείο, στην ενδοσκόπηση, στη μοναχικότητα, στην ενδόμυχη επικοινωνία με το σύμπαν.

Κυρίαρχοι σε όλη αυτή τη σιωπηλή, υπερβατική συστράτευση είναι οι άγγελοι. Ασαφείς, απροσδιόριστοι, σαν σκιές μπρος σε αόριστα, μεταφυσικά τοπία, όπως αυτά στην «Παναγία των Βράχων» και στη « Τζοκόντα» του Λεονάρντο Ντα Βίτσι.

Οι άγγελοι λειτουργούν σαν αυτοπροσωπογραφίες του καλλιτέχνη, που δεν κατέχει τίποτα άλλο εκτός από τη βεβαιότητα του χρέους και του δέους καθώς βαδίζει σαν εντεταλμένος από «άνωθεν» προς την αποστολή του.

Η έκθεση οργανώνεται από τον «Οργανισμό Κοινωνικής Αλληλεγγύης - Προστασίας Πολιτισμού και Αθλητισμού» του Δήμου Φιλοθέης - Ψυχικού(ΟΚΠΑ). Την επιμέλεια έχει η ιστορικός τέχνης Ελίζα Γερολυμάτου. Η "Μαύρη Γραμμή", στη Δημοτική Πινακοθήκη Λέφα, Κοκκώνη 15, στο Ψυχικό, θα είναι ανοιχτή από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου κάθε Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ. και κάθε Τετάρτη 1 μ.μ. με 8 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL