Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στο Σύνταγμα ο "Σταθμός Ειρήνη" του Γιάννη Ψυχοπαίδη

Στο μετρό της πλατείας Συντάγματος σταθμεύει πλέον ο "Σταθμός Ειρήνη" του Γιάννη Ψυχοπαίδη, ένα έργο που είχε βανδαλιστεί και λεηλατηθεί πριν από τρία χρόνια στον ομώνυμο σταθμό των ΗΣΑΠ. Η μήκους 40 μέτρων τετράπτυχη μνημειακή σύνθεση, που αποτελείται από 333 μικρά έργα, διαστάσεων 30 x 30, αποκατεστημένη πλέον, αφού ο ίδιος ο καλλιτέχνης ζωγράφισε τα 28 κομμάτια που είχαν καταστραφεί ή κλαπεί, στη νέα της εκδοχή, τοποθετήθηκε στον σταθμό Συντάγματος, αντίκρυ στον τοίχο με τη διατομή των επάλληλων αρχαιολογικών στρωμάτων, που διατηρούνται και αυτά στον σταθμό, σε έναν διάλογο με τις μορφές της κλασικής αρχαιότητας.

Πίσω από τις τέσσερις προστατευτικές βιτρίνες, οι συνθέσεις «θέτουν σαν σταυρόλεξο τα ερωτήματα γύρω από την παράδοση, την καθημερινότητα και τις πνευματικές μορφές μιας ιστορίας» τονίζει ο Γιάννης Ψυχοπαίδης.

Η Αττικό Μετρό και ο καλλιτέχνης, αναζητώντας μόνιμο εκθεσιακό χώρο για το έργο, επέλεξαν τον σταθμό του Συντάγματος ως τον πλέον κατάλληλο γι' αυτό το παλίμψηστο βιωμάτων της γενιάς του Ψυχοπαίδη, για την καλλιτεχνική έκφραση, την κοινωνία, την πολιτική, τη βιωμένη καθημερινότητα.

Δείτε όλα τα σχόλια