Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
"Δελφικές Ανταύγειες" της ευρωπαϊκής τέχνης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Δελφικές Ανταύγειες" της ευρωπαϊκής τέχνης

Στοιχείο 1, κάρβουνο σε χαρτί, 1999. Της Ευγενίας Αποστόλου

Με έργα της συλλογής Μαγιό και ένα μεγάλο μέρος έργων γλυπτικής, ζωγραφικής, χαρακτικής και φωτογραφίας Ελλήνων και ξένων δημιουργών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, τα οποία αντικατοπτρίζουν την “εξελικτική πορεία της ευρωπαϊκής τέχνης”, παρουσιάστηκε χθες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης το λεύκωμα με τίτλο “Δελφικές Ανταύγειες”. Τα έργα που ανήκουν σε δύο γενιές καλλιτεχνών: Αυτούς που έφυγαν μετά την Κατοχή για το Παρίσι, όπως οι Τάκις, Μολφέσης, Γαΐτης, Παρμακέλης, Κανιάρης, Τσόκλης, Θόδωρος κ.ά. και αυτούς της δεύτερης γενιά του ' 60, που ακολούθησε, όπως ο Ζογγολόπουλος, ο Μπότσογλου, ο Λαζόγκας, ο Αλεξίου, ο Ναυρίδης, ο Ψυχοπαίδης, ο Σπηλιόπουλος, η Ξένου, ο Βαρώτσος, ο Πατσόγλου κ.ά., “που έζησαν τον απόηχο των μεγάλων ανατροπών και τους νέους τόπους γνώσης.

“Τα έργα που εικονογραφούν τον τόμο συγκεντρώθηκαν είτε από εικαστικές διοργανώσεις που είχαν ένα κοινό θέμα, από ατομικές παρουσιάσεις του έργου ενός καλλιτέχνη, είτε περιστασιακά από μια αγορά, δωρεά ή χορηγία” ανέφερε η κριτικός τέχνης και επιμελήτρια του τόμου Έφη Ανδρεάδη. Μιλώντας για τους Δελφούς, σημείωσε πως αποτέλεσε “πρόκληση για τους διανοητές και τους καλλιτέχνες, μέσα από μια άλλη σχέση με τη γοητεία του ανεξιχνίαστου ή του ανέφικτου”. Έκανε λόγο επίσης για μια “περιπατητική εμπειρία με γλυπτά και κρυμμένους πίνακες σε δάσος και μονοπάτια”.

“Μοιάζει λίγο παράδοξο μια τέτοια αξιόλογη συλλογή έργων εικαστικών να ανήκει σε ένα ίδρυμα χωρίς μουσειακές φιλοδοξίες και ανάλογους οικονομικούς πόρους, όπως είναι το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Προέρχονται από δωρεές όλα σχεδόν τα έργα” σημείωσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δελφών Ελένη Αρβελέρ, κάνοντας λόγο για “κάθε έργο ξεχωριστό και κάθε σελίδα που αντανακλά τη δελφική αρμονία”. “Οι Δελφοί θα είναι της Γης ο ομφαλός όσο κι αν κάποιοι θέλουν να γίνουν τα πράγματα αλλιώς” κατέληξε η κ. Αρβελέρ.

Για έργα ιδιαίτερου συμβολισμού και ομορφιάς, μοναδικές εκφράσεις δημιουργίας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, εικαστικές αντανακλάσεις της δελφικής αρμονίας και του απολλώνιου φωτός, που συνθέτουν το περιεχόμενο αυτής της ξεχωριστής έκδοσης” μίλησε η κ. Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρος του Ιδρύματος Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, που είναι ο χορηγός της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL