Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τελλόγλειο / Τελλόγλειο: Τρεις σημαντικές εκθέσεις εντός του 2017
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελλόγλειο / Τελλόγλειο: Τρεις σημαντικές εκθέσεις εντός του 2017

Τρεις νέες εκθέσεις σχεδιάζει να παρουσιάσει το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στο κοινό κατά το πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, ενώ -όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη Τύπου- δρομολογεί και την μόνιμη έκθεση της δικής του συλλογής που αριθμεί πλέον πάνω από 7.000 έργα τέχνης σε ενότητες.

Όπως τόνισε η γενική γραμματέας της διοίκησης του Τελλόγλειου Αλεξάνδρα Γουλάκη - Βουτυρά, τον Φεβρουάριο του 2017 στους χώρους του Ιδρύματος θα παρουσιαστεί η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συλλογή του Σταύρου Τσιγκόνογλου, ενός «ιδιόρρυθμου συλλέκτη», όπως τον χαρακτήρισε. «Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγράφων που δεν βλέπει κανείς συχνά σε μουσεία ή σε συλλογές. Πρόκειται για νέους καλλιτέχνες, Έλληνες αλλά και ξένους» ανέφερε και ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η ιδιωτική αυτή συλλογή περιλαμβάνει έργα των: Φασιανού, Μυταρά, Παπαλουκά, Μαλέα, Γαΐτη, Μόραλη, Τσαρούχη, Καρρά, Στέρη, Φιλόλαου, Ζογγολόπουλου, Αδαμάκου κ.ά, καθώς και έργα που φέρουν την υπογραφή του Πικάσο, του Μιρό, του Νταλί.

Για τον συλλέκτη ανέφερε ότι είναι χειρουργός παίδων και καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και γενικός γραμματέας της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών και μέλος της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Τέχνης (ΑICA). Έγραψε, επίσης, τα βιβλία «Η τέχνη στο τέλος του αιώνα», «Η τέχνη στις αρχές του 21ου αιώνα» και «Σήμερα η τέχνη».

Η δεύτερη έκθεση, που προγραμματίζεται επίσης για τον Φεβρουάριο, θα έχει τον τίτλο «Το ψηφιδωτό ως σύγχρονη τέχνη» και θα παρουσιάζει την εξέλιξη της τέχνης του ψηφιδωτού και του μωσαϊκού τα τελευταία τουλάχιστον 250 χρόνια, μέσα από περίπου 90 έργα και από 4 γενιές καλλιτεχνών του μωσαϊκού. Μάλιστα, πέρα από επιτοίχια έργα, η έκθεση θα περιλαμβάνει και μεγάλα γλυπτά.

Η τρίτη έκθεση, με τίτλο «Τέχνη Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία - Η συλλογή», θα φιλοξενηθεί στο Τελλόγλειο τον Μάιο και, όπως τονίστηκε, θα είναι «μία σπάνια παρουσίαση αντιπροσωπευτικών έργων της συλλογής του ιστορικού καλλιτεχνικού οργανισμού της Θεσσαλονίκης ‘Τέχνη’, που πλέον αποτελεί μόνιμο δάνειο στο Τελλόγλειο”.

Τέλος, χθες, παρουσιάστηκε και το λεύκωμα «Συλλογές» του Ιδρύματος, το οποίο, όπως τονίστηκε, «καταγράφει μέσα από επιλεγμένα έργα των συλλογών του Τελλόγλειου την περιπέτεια της τέχνης στον 20ό αιώνα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL