Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C20.2°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.9°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.5°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.1°C15.1°C
0 BF 51%
Μάριος Πράσινος στην έκθεση ART - Thessaloniki
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μάριος Πράσινος στην έκθεση ART - Thessaloniki

Πολύ σημαντικό γεγονός ότι φέτος πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η ART Thessaloniki στις 1-4 Δεκεμβρίου 2016 στον χώρο της Διεθνούς Έκθεσης με συμμετοχή πολλών και αξιόλογων καλλιτεχνών και γκαλερί. Είναι ένα βήμα που δίνει ώθηση για την ανάπτυξη και παρουσία της σύγχρονης τέχνης πανελλαδικά.

Με πολλή χαρά είδαμε στο τμήμα «Μουσειακές Εκθέσεις» την έκθεση με έργα του σπουδαίου ζωγράφου Μάριου Πράσινου (Κωνσταντινούπολη 1916- Avignon 1985) από τη συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου. Η συλλογή, που περιλαμβάνει πολλά έργα Ελλήνων καλλιτεχνών και παλιούς χάρτες, έχει πλουτιστεί με σημαντικά έργα του Μάριου Πράσινου ήδη από το 1970. Πληροφορούμαστε από τον Γιώργο Κωστόπουλο ότι πρόκειται σύντομα να παρουσιάσει τα έργα του Μάριου Πράσινου της συλλογής του σε κατάλληλο εκθεσιακό χώρο και στην Αθήνα.

Τα έργα που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη είναι λάδια, σχέδια, ταπισερί, μεταξοτυπίες, λιθογραφίες. Μαζί με αυτά και μια σειρά από σπάνιες καλλιτεχνικές εκδόσεις με έργα του Πράσινου για λογοτεχνία και ποίηση: "Ο Τοίχος" του Ζαν-Πολ Σαρτ, "Το Κοράκι" του Έντγκαρ Άλαν Πόε, "L' Instant fatal" του Ραϊμόν Κενό, "Le Bestiaire" του Γκιγιόμ Απολινέρ, "L' instant qui va" της αδελφής του Ζιζέλ Πράσινος και άλλα βιβλία Γάλλων ποιητών και ορισμένα με δικά του ποιήματα.

Ο Μάριος Πράσινος, που γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μετοίκησε στο Παρίσι με την οικογένειά του σε παιδική ηλικία. Υπήρξε από τους πρώτους υπερρεαλιστές, στον κύκλο των οποίων συμμετείχε και η αδελφή του Ζιζέλ Πράσινος, ποιήτρια. Στη δεκαετία του ’50 άρχισε να κάνει τις πρώτες του ταπισερί με έντονα σχέδια και χρώματα. Το 1958 ήρθε στην Ελλάδα, όπου ζωγράφισε στις Σπέτσες μια σειρά μαυρόασπρα έργα με υπέροχα κυπαρίσσια. Τα έργα έδειξε για πρώτη φορά το 1966 στην γκαλερί Μέρλιν, όπου βρήκε μεγάλη απήχηση στο ελληνικό κοινό. Συνέχισε για πολλά χρόνια να ζωγραφίζει μαυρόασπρα τοπία και δέντρα με τον δικό του ιδιόμορφο τρόπο με σημεία, σταξίσματα, χαρτί και μελάνι. Εκθέσεις με έργα του έγιναν σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Στη Γαλλία αναγορεύτηκε Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων. (Βλ. Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών). Τα τελευταία μεγάλα έργα του ήταν «Οι ζωγραφιές του Μαρτυρίου», λάδια σε χαρτί κολλημένα σε μουσαμά. Πέθανε στο Αβινιόν το 1985.

Την επιμέλεια της έκθεσης του Μάριου Πράσινου από τη συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου στη Θεσσαλονίκη έκανε ο Μάνος Στεφανίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL