Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
"Πικρά χαμόγελα" από τον Κυριάκο Ρόκο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πικρά χαμόγελα" από τον Κυριάκο Ρόκο

Κάτω από τον περιπαικτικό και ταυτόχρονα πικρόχολο τίτλο «Εξαιρετικό παρθένο πικρό χαμόγελο - ψυχρής έκθλιψης», ο ομότιμος καθηγητής και γλύπτης Κυριάκος Ρόκος παρουσιάζει από χθες μια σειρά γλυπτικών συνθέσεων που θα φιλοξενούνται στην Γκαλερί Έκφραση - Γιάννα Γραμματοπούλου έως τις 7 Ιανουαρίου.

"Εξακολουθώ να καταγράφω, με τον τρόπο μου, όλα όσα μονάχα με τους χτύπους της καρδιάς μεταδίδονται" σημειώνει ο καλλιτέχνης, που παρομοιάζει τον εαυτό του με "πολεμικό ανταποκριτή" ενός πολέμου που βλέπει καθημερινά να μαίνεται γύρω του, ενάντια στον δημιουργό, ενάντια στον ίδιο τον άνθρωπο.

Δουλεύοντας πάνω σε μια μεγάλη ποικιλία υλικών, ο Ρόκος μορφοποιεί ένα πλούσιο ονειρικό υλικό, που ανοίγει για τον θεατή την πόρτα σε έναν κόσμο συνειρμών, στα όρια του ψυχικού αυτοματισμού. Κι όπως σε όλα τα όνειρα, υπάρχουν στοιχεία που επανέρχονται εμμονικά στα έργα του, φορτωμένα συχνά με σαρκαστικούς συμβολισμούς: η βίδα, το δάχτυλο, το φερμουάρ, το περιστέρι, ο καθρέπτης, όλα αυτά συναντώνται στις φόρμες που πλάθει με μαστοριά, δημιουργώντας στον θεατή τους την ευφρόσυνη αίσθηση του γέλιου και ταυτόχρονα μια βαθιά μελαγχολία, κάτι που αποδίδει στην εντέλεια και ο τίτλος που επέλεξε για την έκθεση.

Ο Κυριάκος Ρόκος, Μετσοβίτης στην καταγωγή, γεννήθηκε στα Γιάννενα και σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δάσκαλό του τον Γιάννη Παπά, ενώ συνέχισε στο Παρίσι πλάι στον Κώστα Κουλεντιανό. Έχει στο ενεργητικό του 37 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ δούλεψε και για το θέατρο, συνεργαζόμενος με τον Κάρολο Κουν, το Εθνικό Θέατρο και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής της σχολής Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL