Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Genii Loci / Genii Loci: Η ελληνική τέχνη από το 1930 έως σήμερα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Genii Loci / Genii Loci: Η ελληνική τέχνη από το 1930 έως σήμερα

Η έννοια του τόπου και η σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης γίνεται ο συνεκτικός κρίκος που συνθέτει σημαντικές πτυχές της νεότερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, η οποία θα παρουσιαστεί μέσω της έκθεσης "Genii Loci. Ελληνική τέχνη από το 1930 έως σήμερα" στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης, την οποία θα εγκαινιάσει η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016.

Επιχειρώντας να αναδείξει τη βιωματική και πνευματική σχέση των καλλιτεχνών με τον τόπο, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης, φορτίζεται ο τόπος με ένα πλήθος νοημάτων και συμβόλων που προβάλλουν την ιδιαιτερότητά του και καθορίζουν το πνεύμα, τον χαρακτήρα και την ψυχή του, η έκθεση παρουσιάζει εκατό σημαντικούς Έλληνες εικαστικούς μέσα από 147 αντιπροσωπευτικά έργα τους, τα οποία προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, του ΕΜΣΤ, του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης αλλά και ιδιωτικές συλλογές.

Μόραλης, Τσαρούχης, Μποκόρος, Αλειθινός, Κλεοπάτρα Δίγκα, Χρύσα, Κυριάκος Κατζουράκης, Μιχάλης Κατζουράκης, Ακριθάκης, Ψυχοπαίδης, Κουνέλης, Γαΐτης, Βακιρτζής, Αγγελιδάκης, που εκπροσωπούν ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων, από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και τη φωτογραφία μέχρι τη βίντεο τέχνη και τις εγκαταστάσεις, είναι μόνο μερικοί από τους εικαστικούς που το στίγμα τους συνέθεσε την εικαστική περιπέτεια της χώρας και παρουσιάζονται στην έκθεση.

Η πρώτη από τις τρεις ενότητες στις οποίες διαρθρώνεται η έκθεση πραγματεύεται την έννοια της ταυτότητας και το αίτημα της ελληνικότητας όπως αυτό διατυπώθηκε τη δεκαετία του '30 και τη μεταπολεμική περίοδο. Η δεύτερη αναφέρεται στην έννοια της αμφισβήτησης και την αισθητική και πολιτική ρήξη των δεκαετιών του '60 και του '70 και η τρίτη στην έννοια της αναζήτησης και στις μεταμορφώσεις που συντελούνται στη σύγχρονη ελληνική τέχνη σε σχέση με την παράδοση και τη μνήμη, τη διερεύνηση υπαρξιακών πεδίων και τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα.

Για την υλοποίηση της έκθεσης συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Μαρία Ανδρεαδάκη - Βλαζάκη και επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από τις διευθύντριες της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, του ΕΜΣΤ Κατερίνα Κοσκινά και του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Μαρία Τσαντσάνογλου και τον αν. καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργο Τζιρτζιλάκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL