Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Η σημασία του ρούχου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Η σημασία του ρούχου

«Πες μου τι φοράς να σου πω ποιος είσαι!». Με την παραλλαγμένη αυτή λαϊκή παροιμία κρίνονται και διακρίνονται οι άνθρωποι από την εποχή των λαών της Μεσοποταμίας μέχρι τις μέρες μας σε κοινωνικές - οικονομικές τάξεις. Δηλώνεται, ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για τους χιτώνες της αρχαιότητας ή τα κρινολίνα του 19ου αιώνα, τα ανδρόγυνα κοστούμια των δεκαετιών το '20 και του '30 ή ακόμα και τα σημερινά χαμηλοκάβαλα παντελόνια που αφήνουν έκθετες τις μάρκες των εσωρούχων, η πολιτική και πολιτισμική οντότητα αυτών που (απο)καλύπτουν. Καθρεφτίζεται η συλλογική, ενίοτε και η προσωπική αισθητική τους. Φανερώνονται οι συνθήκες της ευμάρειας ή της ανέχειας, του συντηρητισμού ή της ελευθεριότητας που επικρατούν και ο αγώνας των νέων για επιβεβαίωση και επιβίωση μέσα στον άκρατο κανιβαλισμό - καπιταλισμό. Τα «ρούχα μας προδίδουν», εν τέλει, «τη ζωή που ζούμε», καθώς έγραφε ο Σαίξπηρ.

Θα μπορούσε να είναι το λάιτ μοτίβ του έργου της εικαστικού Σπυριδούλας Πολίτη που εκτίθεται τις ημέρες αυτές στην γκαλερί έκφραση, στο Κολωνάκι. Στο ισόγειο έχουμε την αίσθηση ότι εισδύουμε στο βεστιάριο ενός θεάτρου. Έτσι όπως έχουν τοποθετηθεί τα φτιαγμένα με ακρυλικά, μελάνια ή παστέλ αλλά και με πραγματικά υφάσματα ρούχα. Φέροντας εμφανή τα ίχνη της ιστορίας τους αλλά και της ιστορίας μας με τον τρόπο του καταγόμενου από την Γκάνα γλύπτη ελ Ανάτσουι. Όπως επισημαίνει άλλωστε στον κατάλογο η ευαίσθητος σεισμογράφος των κραδασμών της τέχνης, επιμελήτρια της έκθεσης Μαρία Μαραγκού. Έτοιμα να αποκτήσουν μέσα στην πλαστικότητά τους τη δική τους υπόσταση, στον ρόλο που θα επενδύσουν και θα τον απεκδυθούν, δείχνοντας το αληθινό τους πρόσωπο στην επόμενη παράσταση. Η εμβληματική όρθια στάση του υπεροπτικά υπερμεγέθους, βαμμένου με απλωτές γαλάζιες πινελιές, διανθισμένου με κέντημα, ημίπαλτου «Αυτοκράτορα» βρίσκεται σε αντιδιαστολή με τις πλασμένες μέσα από γωνιώδεις και επικαλυπτόμενες, λωρίδες αλλά και τρεμάμενες χρωματικές κηλίδες της θραυματισμένης και τρυφερής ενδυμασίας του «Ρακένδυτου». Η κίνηση φυγής της διχασμένης ανάμεσα στις σκούρες κι απαλές τονικότητες του γκρίζου με το διακοσμητικό ψαροκόκαλο σφραγίζει το φόρεμα «Αντιγόνη», οι αυστηρές χαράξεις, όπως σε έναν χάρτη, τον αποτυπωμένο πάνω στον καμβά «Στρατηγό» της, οι απαλές αποχρώσεις με τις ελλειπτικές καμπύλες και το κόκκινο τριαντάφυλλο στη μέση το έντονα θηλυκό «Κόκκινο Φόρεμά» της και η επιθετική κίνηση του «Μπλουτζίν» την προκλητική και ανατρεπτική διάθεση των δεκαετιών του '60 και του '70.

Το υπόγειο έχει μεταλλαχθεί σε ένα πωλητήριο - εγκατάσταση μεταχειρισμένων ρούχων από αυτά που έχουν κατακλύσει τα τελευταία χρόνια της κρίσης τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κρεμασμένα το ένα δίπλα στο άλλο μας ωθούν να τα ανακαλύψουμε. Και μας δείχνουν, καθώς έλεγε ο Γερμανός γλύπτης, σκαπανέας της καλλιτεχνικής δράσης και του περιβάλλοντος, ότι «ο άνθρωπος είναι το κέντρο του έργου τέχνης». Ικανός να υποσκάψει με το σκωπτικό πνεύμα του τις εκάστοτε συμβάσεις.

Info: Σπυριδούλα Πολίτη, «Made by Loula in Gr» γκαλερί έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου, Βαλαωρίτου 9α. Διάρκεια έκθεσης: 10 Νοεμβρίου - 3 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρ./Πεμ./Παρ. 11.00-20.00, Τετ. 11.00-18.00, Σαβ. 11.00-15.00

Αντιγόνη, 2016. 70x100 εκ., ακρυλικό, μελάνι παστέλ σε καμβά

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL