Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Τέχνη και επιστήμη - συγκοινωνούντα δοχεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Τέχνη και επιστήμη - συγκοινωνούντα δοχεία

Οι καλλιτέχνες και οι επιστήμονες συνδέονται. Με τη δημιουργική και απαλλαγμένη από προκαταλήψεις αναζήτηση της κατανόησης του κόσμου. Η εμβάθυνση στην ανατομία και προπάντων η πρόοδος της φυσικής, της βιολογίας και της ψυχανάλυσης από τον 19ο αιώνα και μετά άνοιξε τον δρόμο για τη ζωγραφική στην ύπαιθρο, επέτρεψε την κερματισμένη, υπερρεαλιστικά μεταρσιωμένη, αφαιρετική διατύπωσή του.

Ο εικαστικός καλλιτέχνης Γιώργος Σακκάς προβάλλει σε μιαν εποχή όπου μεσαιωνικές και φασίζουσες αντιλήψεις μοιάζουν να συσκοτίζουν ξανά τη διαφωτισμένη Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με την ατομική του έκθεση στην γκαλερί Αργώ, στο Κολωνάκι, τις άγνωστες αυτές στο ευρύ κοινό συγγένειες του homo sapiens. Δουλεύει πάνω στα πρότυπα φωτογραφιών εμβληματικών και καθοριστικών για την πορεία της σύγχρονης τέχνης, μορφών που εμπλουτίζει με την τοποθέτησή τους σε έναν ιδεατό, ταυτισμένο με τις προσωπικότητές τους χώρο. Χρησιμοποιεί ως αποκλειστικό μέσο το κάρβουνο, για να δείξει με τις τονικές διαβαθμίσεις του άσπρου και του μαύρου τα ιδιαίτερα, ανθρώπινα χαρακτηριστικά τους. Βαδίζει έτσι πάνω στα ρεαλιστικά ίχνη που άφησαν οι Γερμανοί σκαπανείς του εξπρεσιονισμού, Μπάρλαχ και Κόλβιτς.

Η ασύμμετρα και ελλειμματικά αποδοσμένη νεκροκεφαλή, που φέρει τον τίτλο Λεονάρντο ντα Βίντσι, μας αποκαλύπτει τη σημασία της γνώσης της ανατομίας του πολυσχιδούς αυτού καλλιτέχνη. Ο ιδρυτής της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών, ο Δαρβίνος, που αποκαλείτο από τους επικριτές του «άνθρωπος - μαϊμού» δίπλα σε έναν «σκεπτόμενο» πίθηκο που δείχνει τόσο με τη στάση του όσο και με τον τονισμό του χεριού, των κλεισμένων ματιών και της προτεταμένης γνάθου του την κοινή καταγωγή του με τον άνθρωπο. Και τον απελευθέρωσε από τη θρησκοληψία του Μεσαίωνα και τους εκάστοτε μαικήνες του, τον οδήγησε και στην επανάσταση του μοντέρνου. Ο θεμελιωτής της θεωρίας της σχετικότητας Άλμπερτ Άινσταϊν αναδεικνύει με το έντονο, παιχνιδιάρικο βλέμμα του και τις βαθιές ρυτίδες που χαράζουν το μέτωπό του τη βαθυστόχαστη, ανατρεπτική σκέψη του μπροστά από άναρχα δομημένες στοίβες βιβλίων και χαρτιών. Αυτήν που σημάδεψε τον κυβισμό. Ο κοσμολόγος και σχεδόν εξ ολοκλήρου παράλυτος, υποστηρικτής της πολλαπλότητας της κβαντικής μηχανικής Στήβεν Χώκιγκ γράφεται ως μια μορφή απελπισμένη κι απισχνασμένη, βυθισμένη στις πτυχώσεις της κουβέρτας και της φαρδιάς ζακέτας του κουστουμιού του, το ατέρμονο της ματιάς του και του άδειου ραφιού που τον περιστοιχίζει. Και τα χέρια που εκτίθενται μέσα στη μοναδικότητα των γνωρισμάτων τους μιλούν από μόνα τους για το μοναδιαίο της ύπαρξης.

Ο Γιώργος Σακκάς μας προτρέπει με την υλικότητα και την εσωτερικότητα του έργου του, με τη μετάλλαξη της φόρμας σε συναίσθημα, σε μιαν ευρεία αντίληψη της τέχνης και της επιστήμης, που πόρρω απέχει από την τεχνοκρατική διευθέτηση της ζωής μας σήμερα. Εκεί όπου, καθώς δήλωνε ο ριζοσπάστης ποιητής Αρθούρος Ρεμπώ, το «χέρι με το αλέτρι, το χέρι με την πένα, το χέρι που χαϊδεύει...» σμιλεύουν από κοινού την ομορφιά «...του δημιουργικού χεριού».

Info: Γιώργος Σακκάς, «Τέχνη και επιστήμη», Γκαλερί Αργώ, Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης: 18 Οκτωβρίου-11 Νοεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 10.00-14.00 & 18.00-21.00, Σαβ. 11.00-15.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL