Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Ο κόσμος πέρα από τα όρια της λογικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Ο κόσμος πέρα από τα όρια της λογικής

Της Λήδας Καζαντζάκη

«Η ύπαρξη βρίσκεται αλλού» έγραφε, τη δεκαετία του '20, ο ιδρυτής του κινήματος του υπερρεαλισμού Αντρέ Μπρετόν, για να στηρίξει την πίστη του στην ανώτερη πραγματικότητα ορισμένων τύπων συσχετισμών αγνοημένων ώς τώρα. Εκεί όπου η σκέψη και η αποτύπωσή της αφήνεται ελεύθερη από κάθε αισθητική ή ηθική προκατάληψη. Ήταν και είναι ο κανόνας που ακολουθούν ανέκαθεν οι σκαπανείς κάθε ρηξικέλευθης προσπάθειας στον χώρο του πνεύματος και των τεχνών πριν και μετά τη διατύπωση της έννοιας του ασυνείδητου από τον Σίγκμουντ Φρόυντ. Ήταν και είναι ο κανόνας που μας αποτρέπει από κάθε ρατσιστική και εθνικιστική πρακτική απέναντι στον Άλλο, τον Ξένο, τον Διαφορετικό που συναντούμε στο διάβα μας. Τα έργα της εικαστικού Sophie Lambert,που εκτίθενται τις ημέρες αυτές στην γκαλερί εικαστικές αναζητήσεις, στο Κολωνάκι, μοιάζουν να αναζητούν αυτόν τον τόπο όπου οι αρχέγονοι φόβοι και οι ελπίδες του ανθρώπου συνδέουν το παρελθόν με το παρόν, την παράδοση με τη σύγχρονη τέχνη. Διόλου τυχαία πλάθει με γραφίτη, μελάνι ή και λάδι πάνω στο χαρτί, και με αδρές γραμμές τα αλλόκοτα και τρομακτικά πλάσματα που κατοικούν τους εφιάλτες μας και τις υδρορροές του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων. Εκεί όπου γεννήθηκε, διόλου τυχαία επίσης, η τραγική και πανανθρώπινη φιγούρα του Κουασιμόδου του μεγάλου συγγραφέα Βίκτωρος Ουγκώ.

Μονώνει παραμορφωμένα, με τον δραματικό τρόπο του Iρλανδού εξπρεσιονιστή Φράνσις Μπέικον, μέρη του προσώπου, όπως το στόμα, το κατ’ εξοχήν όργανο της ανθρώπινης έκφρασης. Προβάλλει πίσω από τους ευαίσθητους μίσχους καλλωπιστικών φυτών, που ορθώνονται σαν πλέγματα, το όνομα της Cathedrale, τυπωμένη με περίτεχνα και παχιά, μαύρα, γοτθικά γράμματα, ή μια φωτορεαλιστικά και υπερρεαλιστικά αποδοσμένη «ονειρική ζούγκλα».

Μας οδηγεί από τις μεσαιωνικές, αποτρεπτικές φιγούρες του χριστιανισμού στις σύγχρονες, εξωγήινες και ανθρώπινα βασανισμένες φιγούρες της επιστημονικής φαντασίας, που εντάσσει μέσα σε σχηματοποιημένα λουλουδάτα τοπία. Μας μεταφέρει από τα ψυχρά περιβάλλοντα του θανάτου, τα κοιμητήρια, σε σφύζοντες από μιαν οργιώδη βλάστηση κήπους. Δένει έτσι στο έργο της με αντιθετικά, παραμυθένια και πραγματικά, διακοσμητικά και κραυγάζοντα ρεαλιστικά στοιχεία τον αέναα επαναλαμβανόμενο κύκλο της ζωής. Και μας προτρέπει να αφεθούμε στη δίνη του, να βουτήξουμε μέσα στους έντονους χρωματισμούς του και να αφουγκρασθούμε τους ψιθύρους του, που συνθέτουν και τη δική μας πνοή.

Info: Sophie Lambert «Cathedrales», Εικαστικές Αναζητήσεις, Σπευσίππου 21, Κολωνάκι. Διάρκεια έκθεσης: 20 Σεπτεμβρίου έως 14 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Τετ. και Σάβ. 11.00-15.00, Τρίτη - Παρασκευή 19.00-21.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL