Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Ακόμα ένας γρίφος Μαγκρίτ... λύθηκε στην Πινακοθήκη του Νόργουιτς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακόμα ένας γρίφος Μαγκρίτ... λύθηκε στην Πινακοθήκη του Νόργουιτς

Η συντηρήτρια και η επιμελήτρια του Νόργουιτς μπροστά στο έργο "Ανθρώπινη κατάσταση", στο κάτω μέρος του οποίου βρέθηκε το τρίτο κομμάτι του χαμένου "Τhe enchanted Pose"

Το τρίτο από τα τέσσερα μέρη του χαμένου πίνακα του Μαγκρίτ "The enchanted pose" βρέθηκε, πριν από μερικές ημέρες, στην Πινακοθήκη του Κάστρου του Νόργουιτς, στην ανατολική Αγγλία, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους μελετητές του σουρεαλιστή ζωγράφου, δημιουργού των πιο γνωστών εικόνων του 20ού αιώνα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πινακοθήκης του Κάστρου του Νόργουιτς, το κομμάτι του έργου ήταν κρυμμένο κάτω από το γνωστό έργο του Μαγκρίτ "Ανθρώπινη κατάσταση" (1933), μια ζωγραφική μέσα στη ζωγραφική, χαρακτηριστικό του Βέλγου δημιουργού.

Ο πίνακας, που ήταν χαμένος για περισσότερα από 80 χρόνια, εκτέθηκε για πρώτη φορά το 1927, αλλά στη συνέχεια εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει ίχνη πίσω του, εκτός από μια ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία απεικονίζονται δυο γυμνές γυναικείες φιγούρες να στέκονται δίπλα - δίπλα.

Το 2013, οι συντηρητές και οι επιμελητές που δούλευαν για τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του Βέλγου δημιουργού στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης έλυσαν τον γρίφο που ο ίδιος ο καλλιτέχνης είχε στήσει, ανακαλύπτοντας τμήματα του "The enchanted pose" κάτω από δύο άλλους πίνακες του Μαγκρίτ.

Ο κορμός και το κεφάλι της σύνθεσης βρέθηκαν κάτω από το "Πορτρέτο", έργο του 1935, το οποίο αποτελεί μέρος της συλλογής του ΜοΜΑ. "Το κόκκινο μοντέλο", ζωγραφισμένο το ίδιο έτος, βρέθηκε να συγκαλύπτει ακόμη ένα μέρος από το "The enchanted pose".

Η πρόσφατη ανακάλυψη ήρθε στο φως όταν η Alice Tavares da Silva, μια συντηρήτρια που εργάζεται για το Ινστιτούτο Χάμιλτον του Κέμπριτζ, ετοίμαζε τον πίνακα "Ανθρώπινη κατάσταση" για τη μεγάλη αναδρομική έκθεση Μαγκρίτ στο Κέντρο Πομπιντού, στο Παρίσι, αυτό τον μήνα.

Μόλις το πλαίσιο γύρω από το έργο αφαιρέθηκε, η ερευνήτρια παρατήρησε ότι το κάτω μέρος του πίνακα ήταν ζωγραφισμένο με ένα τρόπο που δεν είχε σχέση με τη σύνθεση στο μπροστινό μέρος. Ο πίνακας στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ινστιτούτο Χάμιλτον για να μελετηθεί με τα πιο σύγχρονα μέσα, όπως οι ακτίνες Χ. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις αρχικές υποψίες.

"Φαίνεται ότι για κάποιο λόγο ο Μαγκρίτ αποφάσισε να κόψει το έργο σε τέταρτα και στη συνέχεια ζωγράφισε τέσσερις εντελώς διαφορετικές ζωγραφιές πάνω από την επιφάνεια" δήλωσε η συντηρήτρια τέχνης Alice Tavares da Silva.

Ο Μαγκρίτ χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα για να κρύψει αυτό που υπάρχει από κάτω. Στον πίνακα "Ανθρώπινη κατάσταση " η συγκάλυψη εμφανίζεται με τη μορφή μιας ζωγραφικής μέσα σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Κατά τον ίδιο τον δημιουργό, η ζωγραφική στο καβαλέτο αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό το τμήμα του τοπίου που καλύπτεται από τη ζωγραφική. Ο παρατηρητής του πίνακα έχει την αίσθηση ότι είναι και μέσα στο δωμάτιο με τη ζωγραφιά και έξω στο πραγματικό τοπίο.

Η "Ανθρώπινη κατάσταση" εκτέθηκε στο Λονδίνο το 1936 στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Σουρεαλισμού στο Burlington Gardens. Το 1966, ο Robert Adeane, ένας παθιασμένος συλλέκτης και επιμελητής της Tate, αγοράζει τον πίνακα του Μαγκρίτ. Το 1995, η "Ανθρώπινη κατάσταση" διατέθηκε στην Πινακοθήκη του Κάστρου του Νόργουιτς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL