Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Φελινικές φιγούρες στα τραμ της Γλασκώβης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φελινικές φιγούρες στα τραμ της Γλασκώβης

Στον τολμηρό κόσμο της εικαστικού Ella Kruglyanskaya μας ταξιδεύει αυτό το καλοκαίρι η πινακοθήκη Τέιτ Λίβερπουλ.

Η σχέση του ανθρώπου και ιδιαίτερα της γυναίκας με το ευρύτερο περιβάλλον και αντίστροφα εξετάζεται από τη Λετονή καλλιτέχνιδα στην πρώτη αναδρομική της έκθεση στη Μεγάλη Βρετανία η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου.

Τα έργα της γεννημένης στη Ρίγα της Λετονίας το 1978, Ella Kruglyanskaya, είναι πρωτότυπα, παράδοξα και πληθωρικά, με έντονο το στοιχείο του still-life και φυγόκεντρη διάθεση στο φανταστικό.

Στην πινακοθήκη Τέιτ Λίβερπουλ παρουσιάζονται μερικοί από τους πιο σημαντικούς πίνακες που δημιούργησε η Λετονή εικαστικός τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι φελινικές γυναικείες φιγούρες βγαλμένες από τον λαϊκό κινηματογράφο, ζωγραφισμένες με την τεχνική της αυγοτέμπερας. Η αυγοτέμπερα, ζωγραφική στα ίχνη που άφησε η μεταβυζαντινή τέχνη, δεν έπεσε τυχαία στον εικαστικό "καμβά" της. Είναι η προσωπική επιλογή της Λετονής καλλιτέχνιδας γι' αυτό το υλικό που το υιοθέτησε τα τελευταία χρόνια με μεγάλη της αγάπη.

Η Kruglyanskaya, που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη, κατασκευάζει ιστορίες που μένουν μετέωρες στον τόπο και τον χρόνο. Το έργο της διακρίνεται για τη φαντασία, την ένταση και τον διεθνισμό του με την έννοια ότι μπορεί να είναι αναγνωρίσιμο διαπολιτισμικά σε ένα ευρύ κοινό. Άλλωστε το πολύ δικό της στοιχείο είναι οι "χρωματιστές γυναίκες" που δεν έχουν σχέση με τους κλασικούς κανόνες της αρμονίας.

Τα τελευταία δύο χρόνια η Λετονή εικαστικός που ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο, στη Λειψία, τη Ζυρίχη, τη Ρίγα και στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση "Ella Kruglyanskaya" θα ταξιδεύσει με το τραμ στους δρόμους και τις συνοικίες της Γλασκώβης από τις 8 Οκτωβρίου έως τις 11 Δεκεμβρίου του 2016, δίνοντας την ευκαιρία στους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης να γνωρίσουν τα έργα της Λετονής δημιουργού.

Κωστούλα Τωμαδάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL