Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
H "υπαρξιακή αγωνία" του Μπέικον στο Λίβερπουλ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H "υπαρξιακή αγωνία" του Μπέικον στο Λίβερπουλ

study for a portrait),1952

Μια καθιστή αντρική φιγούρα αποτυπώνεται παραμορφωμένη στον καμβά από τον Φράνσις Μπέικον. Θα μπορούσε να είναι ένας ανώνυμος άντρας, ένας παπάς σε αγωνία ή ένα σώμα που σφαδάζει σε ένα κρεβάτι. Ωστόσο, αν κοιτάξει κανείς προσεκτικότερα τον πίνακα, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει η αμυδρή υποψία μιας γραμμής που περικλείει το θέμα. Η έκθεση "Francis Bacon: Invisible rooms", στην Πινακοθήκη Τέιτ, στο Λίβερπουλ, που άνοιξε τις πύλες της πριν από μερικές μέρες και θα διαρκέσει ώς τις 18 Σεπτεμβρίου 2016, ακολουθεί αυτό το χωρικό μοτίβο το οποίο χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης σε όλη την καριέρα του, όπου η γραμμή λειτουργεί ελλειπτικά ως ένα κλουβί γύρω από τα πρόσωπα που απεικονίζονται για ενισχύσει την ψυχική ένταση και την υπαρξιακή αγωνία στις δραματικές συνθέσεις του.

Τα πάνω από τριάντα έργα του Μπέικον, μαζί με μια σειρά από σπάνια σχέδια και έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου και του πίνακα "Σπουδή για πορτρέτο" (1952), που εκτίθενται για πρώτη φορά στη Βόρεια Αγγλία, με το ανθρώπινο σώμα να πρωταγωνιστεί ως τόπος ζωής και τέχνης, έχουν ήδη προκαλέσει το ενδιαφέρον επιβεβαιώνοντας την αγάπη του κοινού για τον μεγάλο ζωγράφο.

Ο Φράνσις Μπέικον είναι από τους ελάχιστους σύγχρονους καλλιτέχνες που κατάφερε να εξιχνιάσει τα βαθύτερα στρώματα της ανθρώπινης φύσης, να τα μετουσιώσει σε εικαστική έκφραση, "αποτυπώνοντας" ταυτόχρονα την κρίση της αστικής κοινωνίας στον 20ού αιώνα.

Γεννημένος στο Δουβλίνο το 1909, ο Φράνσις Μπέικον, γιος Άγγλου εκπαιδευτή αλόγων, δεν πήγε ποτέ σε κανονικό σχολείο αλλά έκανε μαθήματα στο σπίτι από τον ιερέα της ενορίας. Ο πατέρας του θα τον διώξει από το σπίτι επειδή είχε την ιδέα να φορέσει το φουστάνι της μάνας του και ο νεαρός Φράνσις θα ρίξει μαύρη πέτρα πίσω του. Ταξίδεψε στο Βερολίνο και το Παρίσι προτού εγκατασταθεί στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων για να κερδίσει το ψωμί του. Βουτηγμένος στο αλκοόλ και στη μοναξιά των περιστασιακών συντρόφων αρχίζει να ζωγραφίζει τις παραμορφωμένες ανθρώπινες μορφές επηρεασμένος από το "Θωρηκτό Ποτέμκιν" του Σεργκέι Αϊζενστάιν και τις φωτογραφίες του Έντουαρντ Μάιμπριτζ.

Το 1933, ο Μπέικον ζωγράφισε την πρώτη του Σταύρωση, εμπνευσμένος από το ομώνυμο έργο του Πικάσο, του 1930, μια παραμορφωμένη εκδοχή του θέματος που προϊδεάζει για το ωμό τρίπτυχο "Τρεις σπουδές για μορφές στο κάτω μέρος της Σταύρωσης", του 1944, το οποίο καταγγέλλει τη φρίκη του πολέμου.

Την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου του 1945, η Lefevre Gallery του Λονδίνου διοργάνωσε μια ομαδική έκθεση με καλλιτέχνες όπως ο Χένρι Μουρ, ο Γκρέιχαμ Σάδερλαντ ο Φράνσις Μπέικον, προσπαθώντας να μεταδώσει ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στον απόηχο του πολέμου.

Το τρίπτυχο του Μπέικον, τρεις μεσαίου μεγέθους πίνακες, τρεις παραμορφωμένες μορφές που εκφράζουν την πραγματικότητα σε όλη της τη βαναυσότητα, φυλακισμένες σε ασφυκτικά, "αόρατα" δωμάτια, σόκαραν το κοινό της εποχής. Πολλοί επισκέπτες της έκθεσης βγήκαν σχεδόν αμέσως από την αίθουσα. "Οι τρεις σπουδές για φιγούρες στη βάση της σταύρωσης" έκαναν τον Μπέικον γνωστό εκτός των συνόρων της πατρίδας του με τη φήμη του να αυξάνεται προοδευτικά και σε διεθνές επίπεδο.

Το 1962, μετά την ατομική έκθεση στην Πινακοθήκη Τέιτ του Λονδίνου, ο εκκεντρικός καλλιτέχνης έγινε ζωγράφος διεθνούς διαμετρήματος και παγκόσμιας ακτινοβολίας, τα έργα του πωλούνταν σε αστρονομικά ποσά, τα μέσα ενημέρωσης τον αποθέωναν, χαρακτηριζόταν ως ο σημαντικότερος εν ζωή καλλιτέχνης. Η φήμη τον περιβάλλει όσο και η φρίκη ο Φράνσις Μπέικον σαρκάζει τον "μύθο Μπέικον" εξακολουθώντας να δουλεύει ώς το τέλος της ζωής του, τον Απρίλιο του 1992, ζωγραφίζοντας τον κόσμο που έβλεπαν τα μάτια και το μυαλό του.

Info: Η έκθεση Francis Bacon: "Invisible Rooms" στην Πινακοθήκη Τέιτ του Λίβερπουλ, 18.5 - 18.9.2016

Κωστούλα Τωμαδάκη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL