Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
11.3°C15.1°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.3°C25.4°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
24.4°C26.9°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.2°C16.9°C
1 BF 87%
Από τον Γιάννη Μαρκαντωνάκη στα Χανιά / Εικαστική... παρέμβαση για την ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τον Γιάννη Μαρκαντωνάκη στα Χανιά / Εικαστική... παρέμβαση για την ΕΡΤ

Με μια εικαστική εγκατάσταση ο Χανιώτης γλύπτης Γιάννης Μαρκαντωνάκης παρεμβαίνει αντιδρώντας στο "μαύρο" που έριξε η κυβέρνηση στην ΕΡΤ. Ο τίτλος της εγκατάστασής του, που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στον Χώρο Τέχνης Χανίων, ενδεικτικός: "Στη Μαυρίλα Χρωματοδιαδρομή Ελεύθερη Ροή και Τεκμηρίωση".

Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη το αρχείο του από 5.000 βιντεοκασέτες, κυρίως με πολιτιστικά προγράμματα από την ΕΡΤ της περιόδου 1988-2013, προκειμένου να δημιουργήσει μια μεγάλη εγκατάσταση - μίμηση ουτοπικής πόλης. Παράλληλα, στον χώρο έχουν τοποθετηθεί χιλιάδες τεύχη της Ραδιοτηλεόρασης, της ίδιας χρονικής περιόδου.

Ο επισκέπτης έχει τη διαδραστική δυνατότητα συμμετοχής, καθώς μπορεί να διαλέξει να δει κάποιο από τα βιντεογραφημένα προγράμματα της ΕΡΤ, αλλά και να γράψει ή να ζωγραφίσει με διάφορα υλικά τη θέση του, η οποία θα αναρτηθεί επιτόπου σε ένα μεγάλο μαύρο ταμπλό με κυψελωτά ανοίγματα.

Πρόκειται για ένα έργο αφυπνιστικό, που αναδεικνύει μεγάλο μέρος της ιστορίας της ΕΡΤ ως ποιοτικής τηλεόρασης, ενάντια στη μαυρίλα της αυθαιρεσίας και των κινδύνων για τη δημοκρατία. Πρόθεση του καλλιτέχνη να λειτουργήσει "το άνοιγμα των ματιών" άμεσα, αντανακλαστικά, στην ατομική συνείδηση, προτάσσοντας παράλληλα την κοινωνική αυτογνωσία μέσω της αλληλεγγύης από καρδιάς.

Ο Γιάννης Μαρκαντωνάκης γεννήθηκε το 1952 στα Χανιά. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ και το 1996 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής του Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου Χανίων. Έχει βραβευτεί σε δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς γλυπτικής: Το 1986 με το 1ο βραβείο για το Μνημείο Αντίστασης της Παναγίας Κεραμειών και το 1996 με το 1ο βραβείο για τον ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλέ Καγιαλεδάκη, στο Ακρωτήρι Χανίων. Τον Αύγουστο του 2012 εγκαινιάστηκε στον Χώρο Τέχνης Χανίων έκθεση 44 εικαστικών μαθητών του, για να τιμηθούν τα τριάντα χρόνια του ως δασκάλου στην πόλη των Χανίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL