Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Απονεμήθηκε το "Βραβείο Μόραλη" στον Παναγιώτη Τέτση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απονεμήθηκε το "Βραβείο Μόραλη" στον Παναγιώτη Τέτση

Στον μάστορα του χρώματος, τον ζωγράφο και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, απονεμήθηκε το βράδυ της Δευτέρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το κρατικό βραβείο εικαστικών τεχνών «Γιάννης Μόραλης», που καθιερώθηκε για πρώτη φορά φέτος, με αφορμή το τιμητικό έτος για την εκατονταετηρίδα του.

Στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, ο Προκόπης Παυλόπουλος, αφού συνεχάρη το ΥΠΠΟ για τη θέσπιση του βραβείου, διατύπωσε τη βεβαιότητά του ότι, αν ζούσε ο Μόραλης, θα απένειμε το βραβείο στον Τέτση, τον «κορυφαίο εν ζωή εκπρόσωπο της ελληνικής ζωγραφικής», για τον οποίο είπε πως είναι, για τον χώρο των εικαστικών, «ό,τι ο Ελύτης στο χώρο της ποίησης».

Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του ζωγράφου ο γιος του, καθώς όπως ανέφερε ο ζωγράφος σε μήνυμά του, «η κατάσταση της υγείας μου δεν μου επιτρέπει να παραβρεθώ στη μεγάλη αυτή τιμή», για να καταλήξει με τη λέξη: «Κρίμα».

Νωρίτερα, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, αφού ευχήθηκε στον τιμώμενο «να γίνει καλά για να συνεχίσει να μας μαθαίνει πώς να βλέπουμε», αναφέρθηκε στη θέσπιση του βραβείου που έλειπε, το οποίο σηματοδοτεί το «Έτος Μόραλη», ενώ χαρακτήρισε τον πολιτισμό «πυλώνα για τον μετασχηματισμό της χώρας», με όρους αυτογνωσίας και ανοίγματος προς τα έξω.

Νωρίτερα, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο του Τέτση, από τον πρώτο του πίνακα, που φιλοτέχνησε σε ηλικία 14 ετών έως τα έργα της τελευταίας του έκθεσης, «μνημειακά σε μέγεθος, επικά σε ύφος». Όπως είπε, ο ζωγράφος έχει δωρίσει στην Εθνική Πινακοθήκη συνολικά 210 έργα, ανάμεσά τους και τη μνημειακή σύνθεση Λαϊκή αγορά, η οποία θα τοποθετηθεί σε ειδική αίθουσα που θα φέρει το όνομά του, στο νέο κτήριο της Πινακοθήκης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, η υφυπουργός Υποδομών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η πρώην πρόεδρος της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Θανάσης Βαλτινός και η ακαδημαϊκός Κική Δημουλά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, η βουλευτής της Ν.Δ. Όλγα Κεφαλογιάννη, ο νέος πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Νίκος Θεοχαράκης, οι Άγγελος Δεληβοριάς, Πέγκυ Ζουμπουλάκη, Δημήτρης Παντερμανλής, Κυριάκος Κουτσομάλλης, Νίκος Σταμπολίδης κ.ά.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL