Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C18.5°C
1 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
12.6°C16.7°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C14.6°C
0 BF 87%
"Περιστατικά" στην Ερμούπολη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Περιστατικά" στην Ερμούπολη

Έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων, τα οποία ανήκουν στη συλλογή Αντώνη και Άζιας Χατζηϊωάνννου, περιλαμβάνονται στην έκθεση Περιστατικά Δ', η οποία φιλοξενείται από τις 27/7 έως τις 27/8 στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σύρος - Πολιτισμός 2013».

Η Συλλογή Χατζηιωάννου, που έργα της παρουσιάζονται για τέταρτη φορά στο κοινό, απαρτίζεται από έργα σύγχρονων Ελλήνων παραστατικών ζωγράφων, τόσο ιστορικών εκπροσώπων προηγούμενων γενεών όσο και, κυρίως, σημαντικών εκπροσώπων της γενιάς του '80-90, με ζωγραφικά έργα όπου κυριαρχούν οι ρεαλιστικές, νεορεαλιστικές και εξπρεσιονιστικές τάσεις, που στο επίκεντρό τους θέτουν την περιπέτεια της ανθρώπινης μορφής. Παράλληλα, στην ίδια συλλογή εντάσσονται και έργα πολύ νεότερων καλλιτεχνών, οι οποίοι εμφανίστηκαν στο εικαστικό προσκήνιο λίγο πριν ή και μετά το 2000, προτείνοντας ένα νέο σύμπαν και προχωρώντας πέρα από την ακριβή αναπαράσταση του κόσμου.

Στην έκθεση που θα παρουσιαστεί στην Ερμούπολη τα περισσότερα έργα έχουν φιλοτεχνηθεί κατά την τελευταία δεκαπενταετία και σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνουν αρκετές από τις κυρίαρχες τρέχουσες τάσεις της νεοπαραστατικής ζωγραφικής στην Ελλάδα και ορισμένα από αυτά παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Συνολικά 35 "περιστατικά ζωγραφικής" μιλούν με τρόπο συνοπτικό αλλά εύγλωττο για την εύφορη διαδικασία αυτογνωσίας του ζωγράφου και την εξίσου εύφορη διαδικασία αυτογνωσίας του θεατή.

Με την ευκαιρία της έκθεσης εκδόθηκε ομότιτλος κατάλογος που περιλαμβάνει αναλυτικά τα έργα που παρουσιάζονται, καθώς και κείμενα των Αντώνη και Άζιας Χατζηιωάννου, Ίριδας Κρητικού και Λάκη Παπαστάθη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL