Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Τιμή-ρεκόρ για έργο των Προραφαηλιτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τιμή-ρεκόρ για έργο των Προραφαηλιτών

Μια υδατογραφία του Βικτωριανού ζωγράφου Εντουαρντ Μπερν-Τζόουνς, χαρακτηριστικό έργο της σχολής των Προραφαηλιτών, πουλήθηκε προχθές στο Λονδίνο στην τιμή ρεκόρ των 14,8 εκατομμυρίων λιρών (περίπου 22 εκατομμύρια δολάρια). Πρόκειται για τον πίνακα που τιτλοφορείται "Ερωτας ανάμεσα στα ερείπια" (Love Among Ruins), εκτιμάται ότι ζωγραφίστηκε κατά την περίοδο 1870-1873 και είναι εμπνευσμένος από ένα ποίημα του Ρόμπερτ Μπράουνιγκ. Πουλήθηκε σε τιμή τριπλάσια της ανώτερης εκτίμησης του οίκου Christie's που ήταν ο δημοπράτης. Ο πίνακας είχε εμφανιστεί για τελευταία φορά στο χώρο των δημοπρασιών το 1958.

Η αγορά των Προραφαηλιτών ζωγράφων γνώρισε συνεχή άνοδο κατά τη δεκαετία του '90 όταν πλούσιοι συλλέκτες (ανάμεσά τους και ο συνθέτης Αντριου Λόιντ Βέμπερ) αγόραζαν συνεχώς έργα της σχολής αυτής. Ο συγκεκριμένος πίνακας παρουσιάζει ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς έχει ταυτοποιηθεί ότι η γυναικεία μορφή που εμφανίζεται είναι η Ελληνίδα Μαρία Ζαμπάκο, μια καλλονή της εποχής εκείνης στην ελληνική παροικία του Λονδίνου, που ήταν μοντέλο για την ομάδα των Προραφαηλιτών, σύντροφος του ζωγράφου Μπερν-Τζόουνς αλλά και ζωγράφος η ίδια. Το πραγματικό της όνομα ήταν Μαρία Τερψιθέα Κασσαβέτη, κόρη του πλούσιου έμπορα του Λονδίνου Δημήτρη Κασσαβέτη και της γυναίκας του Ευφροσύνης, που καταγόταν από την πολύ σημαντική οικογένεια Ιωνίδη.

Αρχικά η όμορφη Μαρία παντρεύτηκε τον γιατρό Δημήτρη Ζαμπάκο και μετακόμισε μαζί του στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε μαθήματα στο εργαστήρι του Ροντέν, όμως ο γάμος της οδηγήθηκε σε πρόωρο τέλος και εκείνη επέστρεψε στο Λονδίνο, για να αφιερωθεί στην τέχνη. Η Aδελφότητα των Προραφαηλιτών, που ιδρύθηκε στα 1848, είχε εξεγερθεί κατά της στείρας ακαδημαϊκής αντίληψης στην τέχνη και απώτερος στόχος της ήταν η δημιουργία μιας τέχνης «μοντέρνας, δημοκρατικής, με εθνικό χαρακτήρα και παιδευτικό ρόλο στην κοινωνία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL