Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
11.2°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.8°C15.2°C
1 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C14.4°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C12.7°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 93%
ΑΠΟ ΤΟΝ PETER WUETHRICH ΣΤΗΝ ΜΠΙΕΝΑΛΕ / Άγγελοι με βιβλία στη Θεσσαλονίκη...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΠΟ ΤΟΝ PETER WUETHRICH ΣΤΗΝ ΜΠΙΕΝΑΛΕ / Άγγελοι με βιβλία στη Θεσσαλονίκη...

Αγγέλους έχει γεμίσει εσχάτως η Θεσσαλονίκη... Αγγέλους που στη θέση των φτερών τους έχουν ανοιχτά βιβλία... Δεν χρειάζεται να τρομάζει κανείς, δεν ανελήφθη η συμπρωτεύουσα σε κάποιον αγγελικά πλασμένο κόσμο, ποτέ δεν είχε άλλωστε...

Απλώς, υπεύθυνος γι' αυτήν την αγγελική μορφή κάποιων κατοίκων είναι ένας εικαστικός-φωτογράφος, o Peter Wuethrich, ο οποίος αναζητά και εντοπίζει τυχαία περαστικούς, «χαρακτήρες» όπως τους λέει ο ίδιος, μεταμορφώνοντάς τους σε αγγέλους με τη βοήθεια βιβλίων!

Έτσι ο καλλιτέχνης παίρνει τον ρόλο του Θεού και απαντά σε μερικές θεμελιώδεις ερωτήσεις σχετικά με την έννοια των αγγέλων: Είναι οι άγγελοι πλάσματα αυτού του κόσμου και, αν ναι, μπορούν να είναι κοσμοπολίτες; Διακρίνονται οι άγγελοι σε Γάλλους, Αμερικάνους, Γερμανούς ή Ασιάτες, ή τελικά είναι όλοι «άγγελοι του κόσμου»;

Το ιδιαίτερο αυτό project θα φιλοξενηθεί στο Αλατζά Ιμαρέτ, στο πλαίσιο της κεντρικής έκθεσης της 4ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης με τίτλο Παντού αλλά Τώρα, που διοργανώνεται με επιμέλεια της Adelina von Fuerstenberg από τις 18 Σεπτεμβρίου. Το project του Γερμανού φωτογράφου είναι ένα μόνο από τα έργα που θα παραχθούν in situ το επόμενο διάστημα στην πόλη για τις ανάγκες της διοργάνωσης.

O Peter Wuethrich γεννήθηκε στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου ζει και εργάζεται. Ο ίδιος αντιπαραθέτει την πρωταρχική χρήση των βιβλίων ως αντικειμένων που φέρουν και μεταφέρουν γνώση και νοήματα με ποιητικές εικόνες, βασισμένες σε μια ανθρωπιστική σκοπιά του κόσμου.

Όπως είναι γνωστό, η φετινή Μπιενάλε, που φέρει τον γενικό τίτλο «Παλιές διασταυρώσεις - Make it Νew», θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 18 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Ιανουαρίου, με κυλιόμενες εκδηλώσεις και δράσεις και στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον των φιλότεχνων όχι μόνο της πόλης αλλά και διεθνώς.

Στην κεντρική έκθεση Παντού αλλά Τώρα θα συμμετάσχουν πάνω από 50 καλλιτέχνες από 25 χώρες, από τη Βραζιλία και την Κούβα μέχρι το Ιράν και την Ινδία, καθώς και πολλές χώρες της Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων 14 καλλιτεχνών από την Ελλάδα, που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, όπως τη ζωγραφική, τη γλυπτική, τη φωτογραφία, τις βίντεο εγκαταστάσεις, τα φιλμ και την περφόρμανς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL