Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Έργα "Χωρίς σύνορα" στο ΕΜΣΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έργα "Χωρίς σύνορα" στο ΕΜΣΤ

Μια "διαφορετική" έκθεση παρουσιάζεται από χθες στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Δημιουργοί των έργων που εκτίθενται στην Αίθουσα των Νέων Έργων του μουσείου δεν είναι αναγνωρισμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, αλλά 30 μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Όμως δεν βρίσκεται μόνο σε αυτό: τα δύο μεγάλων διαστάσεων έργα φιλοτεχνήθηκαν ομαδικά από τους μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος "Χωρίς Σύνορα" που το ΕΜΣΤ πραγματοποίησε στο σχολείο του Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων Αυλώνα.

Σε αυτό το πλαίσιο, επιμελήτριες του Μουσείου συναντήθηκαν με τους μαθητές στο σχολείο των φυλακών, όπου πρόβαλαν επιλεγμένα έργα σύγχρονης τέχνης από τις Συλλογές του ΕΜΣΤ, που πραγματεύονταν θέματα όπως μετανάστευση, διαχωριστικές γραμμές, αποκλεισμός, πόλεμος, βία, ρατσισμός, ανθρώπινα δικαιώματα κ.ά., τα οποία συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στις συναντήσεις.

Στη συνέχεια, κάθε μαθητής δημιούργησε ένα προσχέδιο το οποίο στη συνέχεια βρήκε τον δικό του «χώρο» στα μεγάλων διαστάσεων έργα. Η «τοιχογραφία», με τα έντονα χρώματα, πραγματεύεται τους διαφορετικούς δρόμους που θα κληθούν να επιλέξουν όταν αποφυλακιστούν. Η ανασφάλεια και ο φόβος είναι συναισθήματα έκδηλα στην παλέτα τους...

«Ζωγραφίζουμε, για να αποδείξουμε στον 'έξω' κόσμο πως παρ' όλο που εδώ υπάρχουν νέοι από διαφορετικές φυλές, όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε και να γίνουμε μια ομάδα», γράφει ένας μαθητής.

Η έκθεση στο ΕΜΣΤ θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL