Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Νύφες" και νυφικά στο Μουσείο Μπενάκη

Φορέματα αδειανά, που όμως φέρουν επάνω τους όλο το βιωματικό βάρος των προσώπων που κάποτε τα ενδύθηκαν, αλλά και το βάρος του χρόνου, των κομβικών εκείνων στιγμών οπότε και χρησιμοποιήθηκαν, αποτελούν τα αντικείμενα της έκθεσης που παρουσιάζεται από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Φορέματα αδειανά, που όμως φέρουν επάνω τους όλο το βιωματικό βάρος των προσώπων που κάποτε τα ενδύθηκαν, αλλά και το βάρος του χρόνου, των κομβικών εκείνων στιγμών οπότε και χρησιμοποιήθηκαν, αποτελούν τα αντικείμενα της έκθεσης που παρουσιάζεται από σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Στην έκθεση Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα παρουσιάζεται ένα μεγάλο εύρος γαμήλιων ενδυμάτων από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, που ίδρυσε η Ιωάννα Παπαντωνίου και φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια δημιουργικής παρουσίας.

Ξεκινώντας από τις παραδοσιακές νυφιάτικες φορεσιές του 19ου αιώνα, πολύχρωμες και πολυποίκιλες σε τοπικές παραλλαγές, και περνώντας στην ευρωπαϊκή μόδα που κυριάρχησε κατά τον 20ό αιώνα, η έκθεση φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα και, μέσω αυτής, την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού. Παράλληλα, ο θεατής μπορεί να παρακολουθήσει την εξέλιξη των ενδυματολογικών κωδίκων που καθορίζουν τη χρήση του νυφικού στην Ελλάδα, αλλά και των εθίμων και των τελετουργιών που το συνοδεύουν.

Από την πολυχρωμία των τοπικών νυφικών ενδυμασιών, στις αρχές του 20ού αιώνα αρχίζει σταδιακά η κυριαρχία του λευκού, αρχικά με τη μορφή ενός πέπλου που φοριέται πάνω από τον παραδοσιακό πολυποίκιλτο κεφαλόδεσμο. Προσθήκη η οποία αποτελεί έναν απόηχο του λευκού νυφικού που καθιερώνεται στην Ευρώπη κατά τη βικτωριανή εποχή. Σταδιακά, το λευκό θα εκτοπίσει τα άλλα χρώματα (αν και από αυτόν τον κανόνα δεν θα λείψουν κάποιες ενδιαφέρουσες εξαιρέσεις) και το νυφικό θα συμβαδίζει πια με τις τάσεις της μόδας.

Καθώς τα περίπου 80 νυφικά που παρουσιάζονται αποτελούν κατά κύριο λόγο δωρεές ενδυμασιών που κάποτε, σε κάποιους γάμους, φορέθηκαν, αποτελούν και μια ιδιαίτερη μνεία στις γυναίκες που τα χρησιμοποίησαν, οι οποίες «αναφέρονται με το πατρικό τους όνομα κι όχι με του συζύγου τους», όπως τονίζει η Ι. Παπαντωνίου. Αποτυπώνουν τις προσωπικές ενδυματολογικές τους επιλογές φωτίζοντας την προσωπικότητά τους, καθώς και τις ιδιαίτερες κοινωνικές συνθήκες της εποχής τους. Τα νεότερα ενδύματα αποτελούν δημιουργίες ιστορικών ελληνικών οίκων, αλλά και διεθνών ονομάτων.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή στο κοινό μέχρι τις 6 Απριλίου, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στο Ναύπλιο, έδρα του ΠΛΙ, στο Πολιτιστικό Κέντρο "Φουγάρο". Παράλληλα, στις αρχές Φεβρουαρίου το Ίδρυμα θα συμμετάσχει στην έκθεση Στα ίχνη της μεγαλοπρέπειας στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η πολιτική της κυβέρνησης και η άλλη λογική

Η πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη απέναντι στη σοβαρή οικονομική κρίση του κορωνοϊού έχει συγκεκριμένο πρόσημο. Δεν είναι μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη της κοινωνίας, αλλά μια πολιτική που επιδιώκει τη στήριξη των ισχυρών συμφερόντων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις