Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" / Ένας Ναυτίλος καταπλέει στις Βρυξέλλες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ" / Ένας Ναυτίλος καταπλέει στις Βρυξέλλες

Ένα πολύχρωμο εργοτάξιο θύμιζε χθες ο χώρος του Μουσείου Bozar, στις Βρυξέλλες, που ετοιμάζεται πυρετωδώς να υποδεχθεί την έκθεση Nαυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα, η οποία θα αποτελέσει μία από τις βασικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της ελληνικής προεδρίας. Η έκθεση, την οποία επισκέφθηκαν χθες ο υπουργός Πολιτισμού Π. Παναγιωτόπουλος και η γ.γ. Λ. Μενδώνη, αποτελεί έναν δημιουργικό διάλογο ανάμεσα σε έργα της αρχαιότητας και συγχρόνων Ελλήνων εικαστικών: Έργα ζωγραφικής, χαρακτικής, φωτογραφίας, οπτικές και ηχητικές δράσεις και video art συνδιαλέγονται δημιουργικά με πήλινα αγγεία, μαρμάρινα ειδώλια και γλυπτά, τοιχογραφίες, σφραγιδόλιθους, νομίσματα, επιγραφικά μνημεία και δείγματα της αργυροχρυσοχοΐας από το 3200 π.Χ. έως τον 2ο αι. μ.Χ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται 93 αρχαία αντικείμενα από 29 δημόσια αρχαιολογικά μουσεία και από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, καθώς και έργα 24 σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, που προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές.

Συνομιλώντας με τους Έλληνες καλλιτέχνες και τεχνικούς, σε ένα διάλειμμα της προετοιμασίας της έκθεσης, ο Π. Παναγιωτόπουλος είπε πως πρόκειται για «μια εξαιρετική έκθεση στην καρδιά της Ευρώπης», που «αφηγείται το διαχρονικό ταξίδι του ελληνισμού στη θάλασσα, η οποία αποτελεί τον συνεκτικό δεσμό των έργων". «Τέτοιου είδους εκθέσεις, που παρουσιάζουν τη σύγχρονη δημιουργία σε συνδυασμό με τις ελληνικές αρχαιότητες, είναι και σπάνιες και δύσκολες στην εκτέλεσή τους», επισήμανε η Λ. Μενδώνη, ενώ ο υπεύθυνος για την αρχιτεκτονική επιμέλεια της έκθεσης εκ μέρους του ΥΠΠΟ Αλ. Ξενάκης εξήγησε ότι «η πρόκληση ήταν να συνδυάσουμε τα αρχαία έργα με τη σύγχρονη δημιουργία, ώστε το ένα να μην αποτελεί διακόσμηση του άλλου, ούτε να αντιπαρατίθεται με αυτό, αλλά, αντίθετα, να εντάσσονται στο ίδιο νοηματικό πλαίσιο».

Η έκθεση, που εγκαινιάζεται εκεί την Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 24 Απριλίου, περιλαμβάνει έργα των Κ. Καλούδη, Γ. Γυπαράκη, Σ. Στάβερη, Σ. Βογιατζή, Γ. Γερόλυμπου, Α. Λίτη, Β. Κανιάρη, Λ. Τούμπανου, Σ. Καλαφάτη, Σ. Μαυρομμάτη, Ο. Ζούνη, Α. Αθανασιάδη, Ν. Βαχλιώτη, Μ. Ζαχαριουδάκη, Ν. Μάρκου, Ν. Αλεξίου, Ε. Πατσουράκη, Λ. Καλλιγά κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL