Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Διά χειρός Βάλια Σεμερτζίδη

Ιδιότυπη περίπτωση αριστερού καλλιτέχνη, ενταγμένου στην Αριστερά, όπου η ιδεολογική του τοποθέτηση αποτυπώθηκε με ευκρίνεια στο έργο του, αλλά κράτησε τις αισθητικές αποστάσεις από την κυρίαρχη ιδεολογική αισθητική της εποχής του, ο Βάλιας Σεμερτζίδης επανέρχεται στο προσκήνιο με την αναδρομική...

Ιδιότυπη περίπτωση αριστερού καλλιτέχνη, ενταγμένου στην Αριστερά, όπου η ιδεολογική του τοποθέτηση αποτυπώθηκε με ευκρίνεια στο έργο του, αλλά κράτησε τις αισθητικές αποστάσεις από την κυρίαρχη ιδεολογική αισθητική της εποχής του, ο Βάλιας Σεμερτζίδης επανέρχεται στο προσκήνιο με την αναδρομική έκθεση "Βάλιας Σεμερτζίδης: 1911-1983" που εγκαινιάζεται σήμερα στις 8 μ.μ. στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Στην έκθεση αποτυπώνονται μερικές από τις πλέον συγκλονιστικές στιγμές του 20ού αιώνα, όπως τα βιώματα της Κατοχής, της Αντίστασης και των αγώνων της κομμουνιστικής Αριστεράς, ενώ τα 120 έργα που τη συγκροτούν προέρχονται από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης, τη συλλογή του Τελλογλείου, από την οικογένεια Σεμερτζίδη και από ιδιώτες συλλέκτες.

Ο Βάλιας Σεμερτζίδης γεννήθηκε στον Καύκασο το 1911 και ήρθε στην Ελλάδα το 1923. Το 1928 γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών και σπούδασε στο εργαστήριο του Κωστή Παρθένη. Στη διάρκεια της Κατοχής συμμετείχε στην Αντίσταση μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ και στις αρχές του 1944 ανέβηκε στο βουνό, πρώτα στη Βίνιανη και μετά στα Άγραφα, όπου μελέτησε και σχεδίασε τη ζωή των ανθρώπων του βουνού και τον αγώνα των ανταρτών. Μέρος των σχεδίων αυτών παρουσιάζονται συντηρημένα και αποκατεστημένα στο Τελλόγλειο.

Μετά τον πόλεμο ο Βάλιας Σεμερτζίδης ασχολήθηκε συστηματικά και με τη χαρακτική. Μετά το 1957 ο ζωγράφος στράφηκε σταδιακά στον ηρωισμό της καθημερινής ζωής, Από το 1964 ώς τον θάνατό του, το 1983, έζησε μεγάλα διαστήματα στη Ρόδο και φιλοτέχνησε έργα εμπνευσμένα από το τοπίο της.

Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 2 Μαρτίου. Την επιμέλειά της έχει ο Νίκος Χατζηνικολάου, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης Πανεπιστημίου Κρήτης, και την αρχιτεκτονική επιμέλεια η Λένα Κατσανίκα - Στεφάνου.

Δείτε όλα τα σχόλια