Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πέθανε η γλύπτρια Χρύσα

Η διεθνούς φήμης γλύπτρια και ζωγράφος Χρύσα Βαρδέα, γνωστή με το όνομα Chryssa έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Η διεθνούς φήμης γλύπτρια και ζωγράφος Χρύσα Βαρδέα, γνωστή με το όνομα Chryssa έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.

Η Χρύσα γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη γνωστή οικογένεια των Μαυρομιχαλαίων της Μάνης. Αρχικά σπούδασε κοινωνική πρόνοια στην Αθήνα, όμως μετά από προτροπή ενός Έλληνα κριτικού, η οικογένειά της την στέλνει για σπουδές στο Παρίσι το 1953, όπου φοιτά στην Academie de la Grande Chaumiere και στη συνέχεια, το 1954, συνεχίζει τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο. Από το 1957 θα εγκατασταθεί στη Νέα Υόρκη, όπου η πόλη και ειδικά η Times Square και τα φώτα της θα αποτελέσουν πηγή έμπνευσης για το έργο της. Άλλωστε η Χρύσα ήταν γνωστή για τη χρήση υλικών όπως τα φώτα νέον, το αλουμίνιο και ο γύψος στη γλυπτική της.

Έργα της υπάρχουν στα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου, ενώ το γλυπτό της Κλυταιμνήστρα (1967) σήμερα βρίσκεται έξω από το Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, καθώς επίσης και στον σταθμό του μετρό Ευαγγελισμός.

Η κηδεία της Χρύσας Βαρδέα θα γίνει αύριο, Τρίτη και ώρα 12:00, στο Α' Νεκοταφείο.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ιστορικό λάθος

Το μόνο που έλειπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια ακόμη κρίση αξιοπιστίας. Αλλά κι αυτό το κατάφερε σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής κάνοντας το ιστορικό λάθος

Δειτε ολοκληρο το αρθρο