Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ο Καβάφης του Γιάννη Ψυχοπαίδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Καβάφης του Γιάννη Ψυχοπαίδη

"Ο εικαστικός στοχασμός στον Καβάφη μοιάζει να εξαντλείται σχεδόν αποκλειστικά στην επικράτεια των άκρων. Σκοτάδι/φως ένα υπαρξιακό συν-πλέγμα που ακυρώνει και σχετικοποιεί κάθε χρωματική τονικότητα, θερμή ή ψυχρή διαβάθμιση. Η φοβερή ρήτρα φως/σκιά χωρίζει τον κόσμο στη μέση ή και τον συνενώνει". Το εξασκημένο μάτι του ζωγράφου αλλά και έμπειρου αναγνώστη της σύγχρονης ποίησης, Γιάννη Ψυχοπαίδη, επικεντρώνεται στην κόψη της καβαφικής περίπτωσης. Ο ποιητής της δυνατής εικόνας στην ουσία είναι άχρωμος, επισήμαινε χθες ο γνωστός ζωγράφος, λίγες ώρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσής του "Επάγγελμα: Ποιητής. Εικόνες πάνω στο πρόσωπο και την ποίηση του Κ.Π. Καβάφη", στον πολυχώρο των εκδόσεων Μεταίχμιο (Ιπποκράτους 118), παρουσιάζοντας παράλληλα την ομώνυμη έκδοση που τη συνοδεύει και στην οποία ο ζωγράφος ανθολογεί τον ποιητή. "Αναζητώντας το χρώμα, ανακαλύπτεις ότι δεν υπάρχει καθόλου στην καβαφική ποίηση. Αυτό που υπάρχει είναι το μαύρο και το γκρι. Τα φώτα και οι σκιές δίνουν ζωή στα πράγματα, το σκοτάδι και το φως ορίζουν το υπαρξιακό, δραματικό τους βάθος" μας εξηγούσε ο ζωγράφος.

Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης μέσα απ' αυτή την "εικαστική βιογραφία", όπως την ονομάζει, καταθέτει τη δική του σπονδή στο επετειακό έτος των 150 χρόνων από τη γέννηση του μεγάλου Αλεξανδρινού. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε "το ζήτημα μιας τέτοιας έκθεσης είναι το ζήτημα της ίδιας της ζωγραφικής, όχι της εικονογραφίας". Στην προκειμένη περίπτωση "επιχείρησα να βρω έναν εικαστικό ρυθμό που παρακολουθεί την καβαφική μορφή, όπου η μορφή ισορροπεί με το περιεχόμενο και η εικόνα με την ύλη". Υπ' αυτή τη συνθήκη "το υλικό είναι και το περιεχόμενο των έργων" είπε, για να προσθέσει: "Επειδή με αφορά η καθημερινή σχέση με τα πράγματα, αυτή η φυσική κατάσταση της ανάγνωσης αφορά και τα υλικά, και τις συνθέσεις των υλικών και των μορφών. Είναι ένα παιχνίδι υλικών".

Δοκιμασμένος στη μεταγραφή της ποίησης στο εικαστικό σύστημα, ο Γιάννης Ψυχοπαίδης θεωρεί ότι η σχέση της ποίησης και της ζωγραφικής "είναι παράλληλη". Την παρομοίασε με "δυο ποτάμια που τρέχουν δίπλα δίπλα, με τη δική τους αυτονομία, που όμως αντλούν από το ίδιο υπέδαφος, χωρίς να συναντιούνται". Στα δικά του έργα πάνω στον Καβάφη ανιχνεύονται "στοιχεία ειρωνείας, όπως και στο έργο του ποιητή, τα οποία έρχονται να τονίσουν τα πράγματα παρά να τα απαξιώσουν". Είναι έργα "σχολιαστικά και συνδυαστικά", στα οποία εισέρχονται "αναφορές μνήμης ενώ περιέχουν το στοιχείο του χρόνου και τα αποσπάσματα της αλήθειας".

Στην έκδοση-ανθολόγηση που συνοδεύει την έκθεση τονίζει: "Ήθελα να κάνω μια αντίστιξη με την εικαστική βιογραφία". Έτσι επέλεξε ποιήματα "που έχουν χαρακτήρα πιο ιδιωτικό. Οι επιλογές έγιναν περισσότερο από τα ιδιωτικά ποιήματα στα οποία μπαίνει το ατομικό στοιχείο καθώς και αυτό του αναστοχασμού". Γι' αυτό άλλωστε επέλεξε τον τίτλο "Επάγγελμα: Ποιητής", στοιχείο πολύ ιδιωτικό σύμφωνα με τον ζωγράφο που βρήκε τη φράση γραμμένη από το χέρι του ίδιου ποιητή στη φόρμα ενός διαβατηρίου.

Η έκθεση θα διαρκέσει ώς τις 8 Φεβρουαρίου. Στις 27 Ιανουαρίου, ως μεθεόρτια του Έτους Καβάφη, στον πολυχώρο του Μεταίχμιου θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση όπου από τις 7 μ.μ. γνωστοί αλλά και απλοί αναγνώστες του ποιητή θα διαβάσουν ποιήματά του, ενώ παράλληλα θα προβληθεί η ταινία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου "Όταν ο Πεσόα συνάντησε τον Καβάφη" και θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πορτρέτου με φοιτητές της ΑΣΚΤ.

Πόλυ Κρημνιώτη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL