Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
ΟΠΤΙΚΕΣ / Συνθέτοντας έναν νέο κόσμο με απλά υλικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΠΤΙΚΕΣ / Συνθέτοντας έναν νέο κόσμο με απλά υλικά

Της Λήδας Καζαντζάκη

Η πρώτη ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Καραβά στην γκαλερί Artower Agora, που ονοματίζει «Σκληρή επιφάνεια», μας δίνει με τα μέσα της τέχνης έναν κόσμο σύνθετο και μαγικό.

Ο Καραβάς, όπως και ο Γερμανός «αρχιμάστοράς» του, Kurt Switters, στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, χρησιμοποιεί, ήδη από την πτυχιακή του εργασία, την τεχνική του κολάζ που του επιτρέπει να κινείται ανάμεσα στα όρια του κονστρουκτιβισμού, του ντανταϊσμού και του σουρεαλισμού. Φτιάχνει τα έργα του με πεταμένα υλικά, αποκόμματα εφημερίδων, φωτογραφιών, χαρτόνια, σχέδια, κομμάτια μουσαμά. Αλλά και με αντικείμενα που αντικρίζουμε καθημερινά, σωλήνες, γρανάζια, μοχλούς. Τα γράφει με γραμμές δυναμικές, γωνιώδη και καμπύλα περιγράμματα και χαρακιές. Τα βάφει με πινελιές άγριες και ορμητικές, που προσδίνουν μιαν υφή ανάγλυφη και απτή, αναδεικνύουν τη διαφορετικότητα των υλικών και την καταγωγή τους. Πλάθει μορφές που φέρνουν στον νου το «Αφηρημένο Πορτρέτο του Marcel Duchamp» της κονστρουκτιβίστριας ζωγράφου Katherine Dreier από το 1918.

«Ένα τετράγωνο, ένας κύκλος, ένα χρώμα είναι συγκεκριμένα πράγματα, όπως μια αγελάδα ή ένα δένδρο. Είναι η οπτική πραγματοποίηση ενός αντικειμένου». Έχει πει ο Theo van Doesburg, ο θεωρητικός μιας από τις μορφές του κονστρουκτιβισμού, του «De Stijl». Δηλώνοντας έτσι την αποκοπή του συναισθήματος από το πνεύμα.

Ο Καραβάς πετυχαίνει, σε αντίθεση με τις διακηρύξεις του Doesburg, την «εμψύχωση» της φορμαλιστικής αυτής γλώσσας. Δημιουργεί συνθέσεις αφηρημένες, που φέρουν τα πρόσωπά τους σαν έμβρυα στο μέσο του κορμού τους, τα στήθη τους σαν δυο εκφραστικές ελλείψεις, το μάτι σαν έναν κώνο ή ένα κουμπί που μας κοιτά, το σώμα σαν ένα ελισσόμενο παραλληλόγραμμο, μια κλειστή αισθησιακή καμπύλη που κινείται ρυθμικά. Συνδέει οικεία, λειτουργικά εργαλεία, γεωμετρικά σχήματα και γνωρίσματα ζώων, πτηνών, ανθρώπων σε ανοίκεια και όμως τόσο ζωντανά και τόσο γνώριμα πλάσματα. Μας δείχνει έναν κόσμο που πλάθεται με υλικά «χωρίς αξία» και πάλλεται μέσα στο Είναι της φύσης και του ανθρώπινου ψυχισμού.

Info:

Αλέξανδρος Καραβάς, κολάζ

Artower Agora (Αρμοδίου 10, 5ος όροφος, Βαρβάκειος Πλατεία)

Εγκαίνια: 9 Δεκεμβρίου, 6 μ.μ.

Διάρκεια μέχρι 27 Δεκεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL