Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Τριακόσια χρόνια ιαπωνικής τέχνη online
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τριακόσια χρόνια ιαπωνικής τέχνη online

Μια εντυπωσιακή, διαδικτυακή έκθεση της ιαπωνικής τέχνης παρουσιάζεται αυτό το διάστημα από το Μουσείο Τέχνης του Χάρβαρντ. Πρόκειται για τη συλλογή του ζεύγους Feinberg, η οποία απαριθμεί περισσότερα από 300 κομμάτια και έχει δωριστεί στο Μουσείο.

Αρκούσε μια αφίσα αξίας 2 δολαρίων, που ο Robert και η Betsy Feinberg αγόρασαν σε μια επίσκεψή τους στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης, για να ανακαλύψουν το πάθος τους για την ιαπωνική τέχνη. Η αφίσα απεικόνιζε την άφιξη ενός πορτογαλικού πλοίου τον 16ο αιώνα στην Ιαπωνία.

Από τότε οι Feinberg άρχισαν να συλλέγουν έργα τέχνης από τις περιόδους Edo (1615-1868) και Meiji (1868-1912). Μεταξωτά φανάρια και γλυπτά, ζωγραφισμένα πανό και περίφημα λεπτεπίλεπτα έργα που αφηγούνται την ιστορία της τέχνης του Edo.

Κοσμικά και θρησκευτικά θέματα που απεικονίζουν μοναδικής ομορφιάς τοπία, ορεινά χωριά, πορτρέτα πολεμιστών και καλλιτεχνών.

Edo είναι η ονομασία του σημερινού Τόκιο, όπου το 1603 μεταφέρθηκε εκεί το στρατιωτικό διοικητικό κέντρο των Tokugawa Shoguns. Έτσι ανατέλλει η περίοδος Tokugawa ή Edo που φθάνει έως και το 1868. Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού της χώρας συρρέει στο Edo, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια νέα, οικονομικά εύρωστη αστική τάξη, η οποία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινωνικής, καλλιτεχνικής και οικονομικής παραγωγής. Η ζωή στο Edo, που από ασήμαντο λιμάνι μετατρέπεται στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, χαρακτηρίζεται από έντονη καλλιτεχνική ζωή, θεατρικές παραστάσεις, νυχτερινές επισκέψεις σε γκέισες, υπαίθρια γεύματα και περιηγήσεις σε περιοχές φυσικού κάλλους.

Την ίδια αυτή περίοδο Edo δημιουργείται και σχηματοποιείται η πίστη του πολεμιστή σαμουράι ή bushido και αναπτύσσεται ένας ιδεαλιστικός κώδικας συμπεριφοράς που εστιάζει στην πίστη, στον αφέντη και στην τιμή. Οι σαμουράι αυτής της εποχής κληρονόμησαν την παραδοσιακή αισθητική και τις πρακτικές των προκατόχων τους διατηρώντας μ’ αυτόν τον τρόπο την επιφανειακά παράδοξη σχέση ανάμεσα στην καλλιέργεια των τεχνών του πολέμου και του πολιτισμού που χαρακτήριζαν τους μεγάλους πολεμιστές της Ιαπωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL