Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Βαδίζοντας πάνω στα ίχνη των μορφών και της ύλης

Βαδίζουμε πάνω στα ίχνη. Που άφησαν αυτοί που πορεύτηκαν πριν από μας στη ζωή και στην τέχνη. Τα ακολουθούμε πιστά ή παρεκκλίνουμε, τα αναμορφώνουμε και τα διαμορφώνουμε προσπαθώντας να γράψουμε τη δική μας προσωπική πορεία, να αφήσουμε στο διάβασμά της το δικό μας ίχνος.

Της Λήδας Καζαντζάκη

Είναι οι κανόνες που διέπουν την αρχαιότερη και την πιο σαγηνευτική μορφή της τέχνης, τη χαρακτική. Που ενσωματώνει μέσα στους αέναους πειραματισμούς της διαφορετικά φορμαλιστικά στοιχεία και υλικά, παλαιές και νέες τεχνικές και τεχνοτροπίες. Η ιστορία της εκτυλίσσεται στη διάρκεια των αιώνων παράλληλα με την ιστορία του ανθρώπου από την εποχή των σπηλαίων, την ανάδειξή της στην Αναγέννηση, τη διάπλασή της μέσα στην έκρηξη της βιομηχανικής επανάστασης και του μοντέρνου μέχρι τις μέρες μας.

Η έκθεση που συμβαίνει τις ημέρες αυτές στην Kourd Gallery στον Λυκαβηττό το αποδεικνύει. Εκεί προβάλλονται έργα νέων καλλιτεχνών δίπλα στα έργα διεθνώς αναγνωρισμένων, εκπροσώπων ρηξικέλευθων κινημάτων του 20ού αιώνα, όπως ο κυβισμός και η «απόσχιση», η λυρική αφαίρεση, η πριμιτιβιστική τέχνη, ο αμερικάνικος και γερμανικός εξπρεσιονισμός, η «τέχνη του ελάχιστου», η ποπ αρτ. Προέρχονται από τη συλλογή του συμμετέχοντα στην έκθεση Αυστριακού καλλιτέχνη Γιοάχιμ Γκάρτνερ. Δείχνουν μέσα από την εφαρμογή παραδοσιακών και σύγχρονων μεθόδων όπως η ξυλογραφία, η λιθογραφία, η οξυγραφία, οι μεικτές τεχνικές και η μεταξοτυπία τις αέναες δυνατότητες που προσφέρει η γλώσσα αυτή της έκφρασης. Φανερώνουν μέσα από τη συνομιλία τους με τις πρωτόγονες, επίπεδες ρυθμικές, τις πλαστικά αυστηρά δομημένες, σουρεαλιστικές ή παραμορφωμένες φιγούρες τους, τα βαμμένα με τα έντονα χρώματα μιας «λαϊκής - μη λαϊκότροπης τέχνης» πρόσωπά τους, τις αφαιρετικά σχηματοποιημένες ή εκρηκτικές, θρυμματισμένες συνθέσεις τους τη συνέχεια και την πολυτροπία της. Αποτυπώνουν με τα τυπώματα των κερματισμένων μορφών τους την ανησυχία τους για έναν κόσμο που όλοι μας βιώνουμε μέσα από τους κλυδωνισμούς του και τα ατελεύτητα τραύματά του. Αναδεικνύουν το χαρακτικό έργο τέχνης ως καθρέφτη της κοινωνίας.

Info: «Σπασμένη Πραγματικότητα» Kurd Gallery, Κασσιανής 2 και Φαναριωτών, Λυκαβηττός.

Συμμετέχουν οι: Αποστόλης Zολωτάκης, Ελένη Κάπρου, Γιάννης Κολιός, Ανδριάνα Κώτση, Δημήτρης Μηλιώτης, Δημήτρης Σπανόπουλος, Canuto Kallan, Joachim Gartner & από τη συλλογή του Joachim Gartner: Georges Braque,Eduardo Chillida, Hans Hartung, Oskar Kokoschka, A.R.Penck, Robert Rauschenberg, Richard Serra, Antoni Tapies, Mark Tobey, Wolf Vostell

Διάρκεια έκθεσης: 29.11.2019 - 18.01.2020

Ώρες λειτουργίας: Τρ.- Παρ. 11.00 - 14.00 και 17.00 - 20.00, Σαβ. 11.00 - 14.00

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Τα μπαζούκας του Μωυσέως

Μάλλον κάτι δεν πήγε καλά με τα μέτρα στήριξης της οικονομίας που είχε εξαγγείλει με τυμπανοκρουσίες ο Κ. Μητσοτάκης στις 20 Μαΐου. Οι κυβερνητικές πηγές μιλούσαν τότε για πρόγραμμα «μπαζούκας», το οποίο θα περιλάμβανε όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο