Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Η μεταμόρφωση των μαρκαδόρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η μεταμόρφωση των μαρκαδόρων

«Η σχέση μου με τη ζωγραφική είναι μια καλή εξάσκηση. Δεν μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό, είναι μια περιπέτεια που τη συνηθίζει κανείς και δεν μπορεί να αποδεσμευτεί από την καθημερινή ανάγκη να ‘γράφει’ κάποια πράγματα. Αν καταφέρω να στραγγίξω ό,τι έχω και δεν έχω, ίσως να μπορώ να κάνω ένα έργο αναγνωρίσιμο» έλεγε χθες το μεσημέρι ο βετεράνος εικαστικός Μάκης Θεοφυλακτόπουλος με αφορμή τα αποψινά εγκαίνια της έκθεσης των νέων του έργων του, που δημιούργησε μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα και παρουσιάζονται στην Γκαλερί Citronne της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ 19, στο Κολωνάκι.

Πρόκειται για 21 έργα καμωμένα από μαρκαδόρο, ανεξίτηλο υλικό γραφιστικής με το οποίο ο Θεοφυλακτόπουλος πειραματίστηκε και όπως εξήγησε, ο ίδιος αισθάνθηκε ότι μπορεί να πλάσει όπως και στη ζωγραφική.

«Αυτό το άγνωστο υλικό με ζωντάνεψε, μου έδωσε μεγάλο κέφι κι επειδή δεν το ήξερα, άρχισα να το μαθαίνω. Και παρότι είμαι γκρινιάρης με τα έργα μου, όπως οι περισσότεροι καλλιτέχνες, το αποτέλεσμα μάλλον μου αρέσει» σχολίαζε χαριτολογώντας και ομολόγησε πως έχει ένα απίστευτο κέφι για ζωή λέγοντας: «Ζω μια δεύτερη νεότητα».

Αυτός ο θυελλώδης, ογδοντάχρονος καλλιτέχνης με την εφηβική διάθεση και την περιπετειώδη ζωή, ιδιαίτερα σεμνός και ευγενής, δεν παρέλειψε να υποκλιθεί με τον τρόπο του στους σπουδαίους ομότεχνούς του, λέγοντας «προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ μέσα σε ένα σύνολο εξαιρετικών ζωγράφων» και κάνοντας ειδική μνεία στον Γιώργο Λάππα.

Ο επιμελητής της έκθεσης Θεόφιλος Τραμπούλης υπογράμμισε πως «το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος είναι ότι ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, αυτός ο στιβαρός εξπρεσιονιστής με την άχρονη ζωγραφική, παίρνει στα ογδόντα του χρόνια ένα υλικό που δεν μοιάζει να είναι ζωγραφικό, όπως ο μαρκαδόρος, και το δουλεύει με μια δύναμη που δεν περιμένεις ποτέ ότι θα έχει». Ο τίτλος της έκθεσης «Μάκης Θεοφυλακτόπουλος 2019 - Καινούργια έργα» σηματοδοτεί έργα που δημιουργήθηκαν μέσα σε αυτή «τη χρονιά μαθητείας, εξαιρετικά δημιουργική για τον καλλιτέχνη. Έργα που εμπεριέχουν μια νεότητα της γραφής του δημιουργού με ένα άγνωστο για τη ζωγραφική υλικό».

Ο Θ. Τραμπούλης εξηγεί πώς η ζωγραφική του Θεοφυλακτόπουλου είναι μεταξύ αφαίρεσης και αναπαράστασης, με έντονα αυτοβιογραφικά στοιχεία στον τρόπο που δουλεύει το υλικό. «Η μανία και η ορμή είναι πολύ βαθιά», σχολιάζει, «σαν καλλιτέχνης της σπηλιάς που δουλεύει με τα έγκατα».

Σε έναν «καλλιτέχνη με μεγάλη εικαστική εμβέλεια που τα έργα του συνομιλούν και έχουν διάλογο με τη διεθνή κλίμακα» αναφέρθηκε η ιστορικός Τέχνης και ιδιοκτήτρια της Citronne Τατιάνα Σπινάρη, μιλώντας για την «πρωτοποριακή εικαστική γραφή αυτού του καλλιτέχνη του άστεως που έχει να κάνει με την πόλη, μέσα στην οποία ζει και αναπνέει. Ο Θεοφυλακτόπουλος ορίζεται από την αστική πραγματικότητα, στην οποία κυριαρχούν τα μαυρόασπρα ή φαιά φόντα, μια ατμόσφαιρα noir, η οποία κάποτε παραπέμπει και στο ομώνυμο κινηματογραφικό είδος. Εμμένει στη σκοτεινή πλευρά της πόλης, η οποία, ταυτοχρόνως, απορροφά και αναπαράγει τον σκοτεινό ψυχισμό του σύγχρονου αστού ο οποίος φέρει και φέρεται από την ανωνυμία του. Η οπτική αυτή ενισχύεται και προβάλλεται πιεστικά, σχεδόν καταναγκαστικά, καθώς το περιβάλλον συγχέεται με την απεικονιζόμενη φιγούρα ή φιγούρες. Κυριαρχεί το χρώμα, σχεδόν και η υφή, της τέφρας ως καταλυτικό και καταληκτικό στοιχείο της ύπαρξης. Ο θεατής βρίσκεται μπροστά σε ένα σύνολο, το οποίο, χωρίς να τον αρνείται, υπερβαίνει τον χώρο της πάτριας Ελλάδας. Είναι η εικόνα του μοναχικού urban ατόμου στον δύσκολο κόσμο, η ανθρώπινη ύπαρξη του οποίου μας αφορά» καταλήγει.

Η ατομική έκθεση του Μάκη Θεοφυλακτόπουλου, όπου οι νέες εικαστικές δημιουργίες συνυπάρχουν και με κάποιες επιλεγμένες παλιότερες, εγκαινιάζει τη φετινή χειμερινή περίοδο της γκαλερί με θεματική τις "Συνέχειες" και θα διαρκέσει έως τις 25 Ιανουαρίου.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL