Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.3°C15.9°C
2 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
13 °C
10.8°C14.4°C
5 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
4 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
16.9°C18.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Έξι εικαστικοί κοιτούν το φεγγάρι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έξι εικαστικοί κοιτούν το φεγγάρι

Μαριλίτσα Βλαχάκη

Η Σελήνη εμπνέει και καθοδηγεί έξι εικαστικούς διαφορετικών καταβολών, που, με κοινό άξονα τη διερεύνηση της μνήμης μέσα από αλληγορικές γραφές, συναντώνται στην έκθεση «Από τη Σελάνα στο Moon Hoax» που εγκαινιάζεται απόψε στις 8 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο της Φωκίωνος Νέγρη 16.

Στην εικαστική αυτή συνύπαρξη, που φιλοξενείται στον χώρο που έχει δημιουργήσει για τη σύγχρονη τέχνη ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Ηώ Αγγελή, Νίκος Αγγελίδης, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Αλέκος Λεβίδης και Κώστας Παπανικολάου.

Πενήντα χρόνια μετά την προσελήνωση, τον Ιούλιο του 1969, θρυλικό γεγονός που προκάλεσε νέα παραγωγή σκέψης, η έκθεση την οποία σχεδίασε και επιμελήθηκε η Ελισάβετ Σακαρέλη «εμπεριέχει συνδηλώσεις, μεταφορές, αλληγορικές εκδοχές, σύγχρονες μεταγραφές, υποκειμενικές μεγεθύνσεις και εικονογραφικές ελευθερίες».


Ηώ Αγγελή

Σε ένα προσωπικό κείμενο για τον εκθεσιακό κατάλογο, με τίτλο «Από την Πλατεία Κλαυθμώνος στη... Σελήνη», ο διακεκριμένος καθηγητής φυσικής και ακαδημαϊκός Δημήτρης Νανόπουλος, γράφει μεταξύ άλλων: «Το φεγγάρι λοιπόν, που είναι το πιο κοντινό μας σώμα, ως δορυφόρος της Γης, ασκούσε πάνω μας μια μαγική γοητεία και το συνδέαμε με όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας: κακές, όπως ο σεληνιασμός (όρα επιληψία, που σήμερα γνωρίζουμε ότι είναι “βραχυκύκλωμα” των νευρωνικών κυκλωμάτων), ρομαντικές: πόσα ζευγαράκια δεν έχουν ερωτευτεί πιασμένοι χέρι - χέρι κοιτάζοντάς το, για χιλιάδες χρόνια τώρα, και κάνοντας όνειρα; Πόσα παραμύθια και ιστορίες δεν έχουν γραφτεί, μέχρι το προφητικό “Από τη Γη στη Σελήνη” του Ιούλιου Βερν. Ακόμα και ο “πατριάρχης” της Φυσικής, Isaak Newton, τεκμηρίωσε τη θεωρία της βαρύτητας που ανακάλυψε, εξηγώντας την άμπωτη και την παλίρροια ως αποτέλεσμα της δύναμης της βαρύτητας που ασκεί η Σελήνη στη Γη, δηλαδή την ίδια δύναμη που την κρατάει στην τροχιά της γύρω από τη Γη».

Η έκθεση με διάρκεια έως τις 21 Δεκεμβρίου, που θα είναι ανοιχτή Τετάρτη με Παρασκευή 6-9 μ.μ. και Σάββατο με Κυριακή 12-6 μ.μ., έχει είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL