Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ανασύσταση του παρελθόντος

Μια φωτογραφική αποτύπωση της ανασκαφής στο Δεσποτικό

"Αγγίζοντας το παρελθόν"

Τον αρχαιολογικό χώρο του Δεσποτικού, ένα από τα σημαντικότερα αρχαϊκά ιερά των Κυκλάδων και το μεγαλύτερο σε έκταση μετά τη Δήλο, αλλά και τους ανθρώπους που το ανασκάπτουν και εργάζονται για την ανάδειξη και αποκατάσταση των λατρευτικών κτηρίων του αναδεικνύουν οι φωτογραφίες της αρχαιολόγου Ναταλίας Βέλλη που αποτελούν την έκθεση «Αγγίζοντας το παρελθόν - Μια φωτογραφική αποτύπωση της ανασκαφής στο Δεσποτικό», η οποία εγκαινιάζεται απόψε, στις 7 μ.μ., στον εκθεσιακό χώρο Casa do Brasil, στο ισόγειο του κτηρίου της Πρεσβείας της Βραζιλίας, Βασιλίσσης Σοφίας 23, σε επιμέλεια Celina Lage.

Οι φωτογραφίες αποτυπώνουν τις ανασκαφικές και αναστηλωτικές εργασίες που πραγματοποιήθηκαν στο ιερό του Δεσποτικού από το 2015 έως και το 2018, ενώ παρουσιάζονται και βίντεο σχετικά με την ανασκαφή, που καταγράφουν επίσης και την εθελοντική συμμετοχή Βραζιλιάνων φοιτητών.

Οι φωτογραφίες αποκαλύπτουν τα απομεινάρια του παρελθόντος και τη συλλογική προσπάθεια αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, μαρμαροτεχνιτών και εθελοντών φοιτητών για την ανασύστασή του. Όπως εξηγεί η επιμελήτρια, σκοπός αυτής της έκθεσης δεν είναι απλώς να προσφέρει εικόνες του χώρου και των ανθρώπων του, αλλά να επικοινωνήσει την προσωπική εμπειρία αυτών που αγγίζουν το παρελθόν και να καταγράψει τα συναισθήματα που τους γεννά η άμεση επαφή με τα αρχαία αντικείμενα και την πολιτιστική κληρονομιά. Η έκθεση συνοδεύεται από σύντομες αφηγήσεις Βραζιλιάνων εθελοντών που συμμετείχαν στις ανασκαφές από το 2017 έως το 2019 και είχαν τη σπάνια ευκαιρία να συνεργαστούν με Έλληνες αρχαιολόγους, φοιτητές και τεχνίτες. Μέσα από αυτές ξεδιπλώνεται ο πλούτος των εμπειριών τους και προβάλλεται το αίσθημα της εκπλήρωσης που ένιωσαν παρά τις δυσκολίες.

Σ' αυτό το ακατοίκητο νησί, στο κέντρο των Κυκλάδων, δυτικά της Πάρου και της Αντιπάρου, άκμασε τον 6ο π.Χ. αιώνα ένα από τα σημαντικότερα ιερά του Αιγαίου. Οι επί 22 χρόνια συνεχιζόμενες έρευνες, υπό τη διεύθυνση του Γιάννου Κουράγιου και διεπιστημονικής ομάδας συνεργατών, έχουν φέρει στο φως 22 κτήρια που χρονολογούνται από τη Γεωμετρική έως την Ελληνιστική περίοδο, ενώ πρόσφατες έρευνες στη νησίδα Τσιμηντήρι, που κατά την αρχαιότητα αποτελούσε τμήμα του Δεσποτικού, έχουν αποκαλύψει ακόμη έξι κτήρια.

Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως τις 29 Νοεμβρίου και θα είναι ανοιχτά καθημερινά 10 π.μ. με 5 μ.μ., θα προλογίσουν οι δρ Érica Angliker (Institute of Classical Studies, School of Advanced Study, University of London), δρ Γιάννος Κουράγιος (αρχαιολόγος και υπεύθυνος των ανασκαφών στο Δεσποτικό) και δρ Ναταλία Βέλλη (αρχαιολόγος και φωτογράφος).

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις