Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ψηφίδες, μνήμη και Ιστορία...

Έκθεση της Λουκίας Ορφανού στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Υπόκλιση και φόρο τιμής στον φυσικό κόσμο που μας περιβάλλει, στη γυναικεία φύση και ταυτότητα, στον μινωικό πολιτισμό του οποίου η παρατήρηση και ερμηνεία την απασχολεί συστηματικά, και τέλος στη μνήμη και το χρώμα, αποτελεί η έκθεση της ψηφιδογράφου Λουκίας Ορφανού που φιλοξενείται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών - Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία.

Στην έκθεση με τίτλο «Ψηφίδων Αποτυπώματα», που είναι η ένατη ατομική της βραβευμένης καλλιτέχνιδας, παρουσιάζονται ποικίλα έργα της, από την περίοδο 2014-2019, εμπνευσμένα από θέματα όπως ο γυναικείος κόσμος, η μνήμη και η ταυτότητα, η φύση και ό,τι την κατοικεί. Ιδιαίτερη αγάπη δείχνει η καλλιτέχνις για τον μινωικό πολιτισμό και την ερμηνεία του, από τον οποίο και εμπνέεται μορφές, μοτίβα και αφηγήσεις. Τρεις θεματικές ενότητες διατρέχουν την έκθεση, οι οποίες αφορούν το σύμπαν, τη γυναίκα στον μύθο και στο σήμερα και τον μινωικό κόσμο. Ιδιαίτερη θέση κατέχουν σύγχρονα έργα όπως αυτά που παραπέμπουν στην έξοδο των ανθρώπων, όπως οι μετανάστες, αλλά και αναφορές στη γυναίκα - ντίβα.

Η Λουκία Ορφανού, μέσα από μια διαδρομή και δυναμική παρουσία δεκαπέντε χρόνων, αλλά και έχοντας ήδη συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προσκαλεί το κοινό να περιηγηθεί και να αφουγκραστεί το προσωπικό της σύμπαν,  φτιαγμένο από ψηφίδες, μνήμη και Ιστορία.

Η έκθεση στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία επί της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 5 -7, στην Πλατεία Κλαυθμώνος, πραγματοποιείται σε επιμέλεια και σχεδιασμό της αρχιτέκτονος και μουσειογράφου Αυγής Ε. Τζάκου. Την εικαστική και γραφιστική επιμέλεια υπογράφει ο Λευτέρης Χαιρετάκης.

Η έκθεση, που θα διαρκέσει έως και τις 31 Οκτωβρίου, είναι ανοιχτή Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και το Σαββατοκύριακο από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Την Τρίτη το Μουσείο παραμένει κλειστό.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις