Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.9°C26.6°C
3 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C25.3°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.7°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C24.4°C
5 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.4°C24.9°C
3 BF 31%
Το νέο σπίτι της χαρακτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νέο σπίτι της χαρακτικής

Sushma Yadav

Της Λήδας Καζαντζάκη

Η χαρακτική είναι μαγική. Η εγγραφή σχεδίων πάνω σε πλάκες από ξύλο, πέτρα, τσίγκο ή χαλκό και η εκτύπωσή τους με διαφορετικές τεχνικές, εργαλεία και υλικά που συνδέουν διαφορετικές μορφές της έκφρασης πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες χάνεται μέσα στη διάρκεια της ανθρώπινης παρουσίας, εμπλουτίζεται αργότερα με φωτογραφικά στοιχεία και χρώμα αλλά και με τη χρήση νέων μεθόδων της τεχνολογίας και ενέχει πάντα το απρόβλεπτο.

Το γεγονός ότι καταξιωμένοι καλλιτέχνες της Δύσης, σε αντίθεση με εκείνους της Ανατολής, την υπηρετούσαν και την χρησιμοποιούσαν για την ανατύπωση κυρίως γνωστών ζωγραφικών τους έργων έδωσε την ώθηση, στα μέσα του 19ου αιώνα, στη Γαλλία πρώτα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στον απεγκλωβισμό της από την απλή διαδικασία της αναπαραγωγής και από τη δεκαετία του '60 στην καθιέρωσή της ως αυτόνομης μορφής της τέχνης. Με θλιβερή εξαίρεση την Ελλάδα, όπου το ευρύτερο κοινό παραγνωρίζει μέχρι τις μέρες μας την πρωτοτυπία των έργων της. Γι' αυτό και θεωρώ το εγχείρημα της ίδρυσης ενός χώρου, στους πρόποδες του Λυκαβηττού, όπου θα φιλοξενούνται αποκλειστικά δημιουργήματά της, σημαντικό. Πόσο μάλλον όταν στηρίζεται από το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών του Πίνο Παντολφίνι και της Δήμητρας Σιατερλή που με το εργαστήριό τους και τους συνεργάτες τους, αλλά και με το έργο τους παλεύουν επί 40 και πλέον χρόνια για την αναγνώρισή της.

Η έκθεση, που την εγκαινιάζει ως “ETCH INK” και συμβαίνει στο πλαίσιο του Α' Διεθνούς προγράμματος residency Χαρακτικής δείχνει τις προθέσεις των διοργανωτών του. Οι χαλκογραφίες που βλέπει ο θεατής τους έχουν φτιαχτεί από πέντε εικαστικούς που προέρχονται από τις ΗΠΑ, την Ιρλανδία, τη Μαλαισία, την Ινδία και την Αγγλία. Φανερώνουν μέσα από τις μορφοπλαστικές τους αναζητήσεις ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον σουρεαλισμό, την αφηρημένη τέχνη και το κόμικ, τη σύνδεση στοιχείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και στοιχείων της ιδιαίτερης πολιτιστικής τους παράδοσης αλλά και στερεοτύπων της κοινωνικής πραγματικότητάς τους, τις δυνατότητες που εμπεριέχει η χαρακτική τέχνη. Ανοίγουν ένα παράθυρο διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ ξένων και Ελλήνων δημιουργών και επικοινωνίας με τον μικρό και τον μεγάλο κόσμο της τέχνης.

Info: «Χαρακτικές Καταδύσεις-Diving into Ink» ETCH INK, Αργυρουπόλεως 16 & Αρματολών και Κλεφτών 20

Συμμετέχουν οι Jamie Price, Pauline Kinahan Kane, Kar Mer Tan, Sushma Yadav, Judy Attwood

Διάρκεια έκθεσης: 10-20 Ιουλίου 2019. Ώρες λειτουργίας: Δευτ. - Παρ. 18.00 - 21.00, Σαβ. 11.00 - 15.00

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL