Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι λιθογραφίες του Μαντέλα

Έκθεση με τίτλο «Τέχνη: Απάντηση στη σύγκρουση» στο Σεράφειο

Τον Ιούλιο του 2001 ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης Νέλσον Μαντέλα ζωγράφισε πέντε εικόνες χεριών, απεικονίζοντας, όπως είπε, πώς ο κόσμος «ένωσε τα χέρια του πάνω από κοινωνικούς διχασμούς και εθνικά όρια μεταξύ ηπείρων και ωκεανών» για να λυθούν οι συγκρούσεις.

Αυτές οι λιθογραφίες του Μαντέλα με τίτλο «Struggle series» παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην ομαδική έκθεση καλλιτεχνών από όλον τον κόσμο, με τίτλο «Τέχνη: Απάντηση στη σύγκρουση», που εγκαινιάζεται στις 17 Ιουλίου στις 7.30 μ.μ. στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς και Π. Ράλλη, και διαρκεί έως τις 31 Ιουλίου.

Ανάμεσα στους 23 καλλιτέχνες που συμμετέχουν στην έκθεση είναι η 84χρονη Esther Mahlangu, σύμβολο της Νότιας Αφρικής, ο Κινέζος ακτιβιστής και multimedia artist Wu Yuren, οι Ισραηλινοί media artists Daniel landau και Ron Amir, ο αρχιτέκτονας Θεόδωρος Σπυρόπουλος από το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Ιταλός Valerio Rocco Orlando, η διακεκριμένη Αμερικανίδα δημοσιογράφος, συγγραφέας και ακτιβίστρια Asra G. Nomani, που δήλωσε πως «η έκθεση μας ενδυναμώνει με το μήνυμα ότι η τέχνη είναι το μέσον επίλυσης συγκρούσεων στις ζωές και τις καρδιές μας».

Συμμετέχουν επίσης καλλιτέχνες από την Ελλάδα και την Κύπρο, όπως οι Εύα Στεφανή, Ελένη Φωτιάδου, Μελίνα Shukuroglou, Βίκυ Περικλέους και Έφη Σαββίδη.

Έμπνευση της έκθεσης αποτέλεσε το βιβλίο «Can Art Aid in Resolving Conflicts?», που θα παρουσιαστεί μία ώρα νωρίτερα των εγκαινίων, στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, στις 6 μ.μ., παρόντων ορισμένων από τους συγγραφείς του κ.ά.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η Βάσια Δεληγιάννη.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις