Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
«Σήμερα όλοι, καλλιτέχνες, διανοούμενοι βρίσκονται πίσω από την Ιστορία που καλπάζει» λέει ο ένας εκ των ιδρυτών της 4ης Μπιενάλε της Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Σήμερα όλοι, καλλιτέχνες, διανοούμενοι βρίσκονται πίσω από την Ιστορία που καλπάζει» λέει ο ένας εκ των ιδρυτών της 4ης Μπιενάλε της Αθήνα

Στο άδειο κτίριο του πρώην Χρηματιστηρίου Αθηνών, στην οδό Σοφοκλέους αρ.8-10, εκεί όπου άλλοτε γίνονταν οι οικονομικές συναλλαγές αξιών, θα χτυπήσει η καρδιά της 4ης Μπιενάλε της Αθήνας, από τις 29 του μηνός έως την 1η Δεκεμβρίου, με την έκθεση «Agora», η οποία θα επεκταθεί και στο «Camp» (πλατεία Κοτζιά), θέτοντας συλλογικά το καίριο ερώτημα «Και τώρα τι;». Δεν πρόκειται για παράθεση έργων τέχνης αλλά για ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, δομημένο και στοχευμένο στη συμμετοχή του θεατή, που είναι ανοιχτός να βιώσει και να συνδημιουργήσει παρά απλώς να δει μια έκθεση σύγχρονης τέχνης. Η 4η Μπιενάλε πειραματίζεται και βάζει για πρώτη φορά σε λειτουργία ένα συνεργατικό μοντέλο όπου 40 επαγγελματίες από διαφορετικούς χώρους (επιμελητές εκθέσεων, θεωρητικοί, επαγγελματίες του χώρου της δημιουργίας), επιμελούνται την «Agora», στην οποία παίρνουν μέρος 70 'Eλληνες και ξένοι καλλιτέχνες.

Πάνω από 100 έργα σύγχρονης τέχνης, από ζωγραφική και γλυπτική έως ηχητικές εγκαταστάσεις, χορό, περφόρμανς και εργαστήρια, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, μέχρι και οικονομικό φόρουμ, με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων οικονομολόγων, διαμορφώνουν ένα πρόγραμμα εξωστρεφές που προσπαθεί να πιάσει τον παλμό της εποχής. Εάν το θέμα «Μονόδρομος» της επιτυχημένης 3ης Μπιενάλε στη Διπλάρειο Σχολή της πλατείας Θεάτρου, πριν δύο χρόνια, επιχείρησε να αναστοχαστεί τη νεότερη ελληνική ιστορία και τις απαρχές της κρίσης, η 4η Μπιενάλε της Αθήνας συντονίζεται με την τρέχουσα σκληρή πραγματικότητα και προτείνει την «Agora», χρησιμοποιώντας το ιστορικό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που φιλοξένησε το Χρηματιστήριο, όχι μόνο ως τόπο ανταλλαγής απόψεων(Αγορά= συνάθροιση, συνέλευση) αλλά και ως ιδανικό σκηνικό κριτικής αντιπαράθεσης.

«Προσπαθούμε σε αυτόν τον εγκαταλειμένο πλέον χώρο να φυτρώσει μια συναλλαγή αξιών, πραγματικών όμως αξιών» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκ των ιδρυτών της Μπιενάλε της Αθήνας, εικαστικός Πολύδωρος Καρυοφύλλης (γνωστός και με το παρατσούκλι Poka- Yio). «Και τώρα τι; «Εμείς δεν έχουμε απάντηση» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διευκρινίζει: Δεν θα μπορούσαμε άλλωστε. Φιλοδοξούμε με την Μπιενάλε να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικού διαλόγου που θα επιτρέψουν στον θεατή να μιλήσει. Να εκφράσει τις προτάσεις του στο ερώτημα ''Και τώρα τι''. Γιατί μόνον ο θεατής έχει στο κεφάλι του τις προτάσεις για το μέλλον». Τι θα δει το κοινό στην 4η Μπιενάλε της Αθήνας που στήνεται πυρετωδώς αυτές τις μέρες; «Κατ' αρχήν την πολυφωνία έργων που περιμένει κανείς να δει σε μια Μπιενάλε» διευκρινίζει ο διευθυντής της, Πολύδωρος Καρυοφύλλης .

«Τις λεπτές διαβαθμίσεις συναισθημάτων που αφουγκράζονται οι ευαίσθητες κεραίες των καλλιτεχνών. Την καταγραφή ενός μουδιάσματος, μιας αμφιβολίας και βεβαίως μια μελαγχολία. Προσπαθήσαμε να φύγουμε απ' αυτήν την εσώκλειστη, ναρκισσιστική συμπεριφορά των καλλιτεχνών για να περάσουμε σε κάτι διαφορετικό. Να κάνουμε ένα γεγονός. Αυτό που εμείς αποκαλούμε κοινωνικό γεγονός», συνοψίζει ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL