Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Πρακτικό εργαστήριο για την πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά του Bauhaus
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρακτικό εργαστήριο για την πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά του Bauhaus

Πρακτικό εργαστήριο με θέμα την πολιτιστική και καλλιτεχνική κληρονομιά του Bauhaus στο Ludd Makerspace θα πραγματοποιηθεί ως μέρος της σειράς εκδηλώσεων, Bauhaus Open House.

«Tα Makerspaces/Fab labs είναι κοινά εργαστήρια που επιδιώκουν να συσπειρώσουν γύρω τους μια ανοικτή κοινότητα δημιουργών (σχεδιαστών και τεχνιτών), οι οποίοι χρησιμοποιούν την υλικοτεχνική υποδομή του εργαστήριου και συχνά συνεργάζονται για την υλοποίηση ενός έργου. Οι εγκαταστάσεις τους λειτουργούν ως Κοινά, αποτελώντας πόρους διαθέσιμους στην κοινότητα των δημιουργών. 

Τα εργαστήρια αυτά είναι συνήθως ικανά να υποστηρίξουν ένα εύρος δραστηριοτήτων και διαθέτουν από συμβατικό τεχνικό εξοπλισμό (ξυλουργικής, μεταλλουργικής, κεραμικής κ.α.), μέχρι ψηφιακά μηχανήματα κατασκευής (laser cutter, cnc router, 3d printing κ.α.) και εφαρμογές ηλεκτρονικών.

Το Εργαστήριο

Το πρακτικό εργαστήριο που προτείνει το Ludd Makerspace θα εξελιχθεί σε δύο διαδοχικά Σαββατοκύριακα μέσα στον Απρίλη (6. και 13. Απριλίου) και θα διεξαχθεί στην ελληνική γλώσσα. Το εργαστήριο θα επεξεργαστεί τη σύνδεση μεταξύ του Bauhaus και του διδύμου Makerspace - Ανοικτός Σχεδιασμός. Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες/-ουσες να δοκιμάσουν στην πράξη τρόπους με τους οποίους σύγχρονες δομές και μεθοδολογίες σχεδιασμού-κατασκευής, που βασίζονται στην ιδέα των Κοινών, μπορούν να ανανεώσουν τις βασικές αναζητήσεις του Bauhaus πάνω στη δημιουργική δραστηριότητα.  

Κατά την διάρκεια του εργαστηρίου θα δημιουργηθούν 4 ομάδες εργασίας, οι οποίες θα αποτελούνται από τέσσερις εώς πέντε συμμετέχοντες/-ουσες. Θα υπάρχουν 4 συντονιστές (Αρχιτέκτονες, Μηχανικοί, Τεχνίτες και Εικαστικοί). Οι συμμετέχοντες/-ουσες θα πρέπει να έχουν επαγγελματική ή εκπαιδευτική εμπειρία συναφή με το αντικείμενο, είτε σχεδιαστική, είτε τεχνική. Πρόθεσή των διοργανωτών είναι να δημιουργηθούν μικτές ομάδες που να περιλαμβάνουν και τις δυο ειδικότητες.

Τελικός στόχος είναι η δημιουργία ενός “ανοικτού” αντικείμενου. Μέσα από τις πειραματικές παραλλαγές του, ευελπιστούμε να δούμε σε νέα βάση τη σχέση μεταξύ τέχνης, τεχνικής και τεχνολογίας, καθώς και τα επιμέρους ζητήματα που έθεσε το Bauhaus κάτω από αυτή την ομπρέλα.

Το LUDD Makerspace θα παρέχει στους συμμετέχοντες τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, την καθοδήγηση για τη χρήση του χώρου, το σχεδιαστικό υλικό και τεχνικές συμβουλές σχετικές με τις ειδικότητες των συντονιστών. Θα είναι διαθέσιμα μηχανήματα ψηφιακής κατασκευής laser cutter, 3d printer, cnc router μεσαίου μεγέθους, συμβατικός εξοπλισμός ξυλουργείου και επεξεργασίας μετάλλου, εργαλεία χειρός και αν υπάρχει η πρόθεση, εξοπλισμός για τη δημιουργία καλουπιών. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον έναν φορητό υπολογιστή ανά ομάδα. Την προμήθεια των αναλωσίμων υλικών την αναλαμβάνει η διοργάνωση. 

Open call για το Εργαστήριο

Καλούμε τους/τις ενδιαφερόμενους/-ες, – είτε μεμονωμένα άτομα είτε ομάδες – να γράψουν ένα σύντομο σημείωμα (μέχρι 250 λέξεις), όπου θα αυτοπαρουσιάζονται. Επιπλέον είναι επιθυμητό να αναφερθούν σε μια ιδέα, την οποία επιθυμούν να  αναπτύξουν στο εργαστήριο.

Παρακαλούμε να αποσταλούν τα απαραίτητα έγγραφα μέχρι τις 22 Μαρτίου μέσω e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Οι συμμετέχοντες/-ουσες που θα επιλεγούν θα ειδοποιηθούν μέχρι τις 28 Μαρτίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL