Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Με τον πολιτισμό ενάντια στις απειλές της εποχής μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με τον πολιτισμό ενάντια στις απειλές της εποχής μας

Η Αριστερά και ο πολιτισμός, ανέκαθεν, υπήρξαν έννοιες αλληλοτροφοδοτούμενες. Ακόμα και σε δύσκολες περιόδους για το αριστερό κίνημα, η διανόηση και ο κόσμος των τεχνών ενεργοποίησαν ιδέες και δυνάμεις που ενδυνάμωσαν την κοινωνία, προσέθεσαν στέρεες βάσεις για την κοινωνική πρόοδο, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνεισφέροντας γόνιμα στα ιδεολογικά προτάγματα.

Ιδιαίτερα στη σημερινή περίοδο, με τα μεγάλα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι σύγχρονες κοινωνίες, η σχέση Αριστεράς και πολιτισμού επανέρχεται στο προσκήνιο για να θέσει εκ νέου και επιτακτικά τους ουμανιστικούς αξιακούς κώδικες.

Υπ' αυτή τη συνθήκη το Τμήμα Πολιτισμού και η Νομαρχιακή Επιτροπή Βόρειας Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ ενώνουν δυνάμεις και συνδιοργανώνουν την ημερίδα με θέμα "Πολιτισμός και Αριστερά στην Ελλάδα και την Ευρώπη στον 21ο αιώνα" το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου (10 π.μ. - 5μ.μ.) στο συνεδριακό κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, κοντά στον σταθμό του ΗΣΑΠ).

Στις δύο συνεδρίες της ημερίδας οι ομιλητές θα διερευνήσουν τη διασύνδεση της Αριστεράς με τον πολιτισμό τόσο στην ιστορική της διαδρομή όσο και στην παγκοσμιοποιημένη σημερινή πραγματικότητα του 21ου αιώνα, αλλά και την καθοριστική συμβολή της τέχνης ενάντια στην ανερχόμενη φασιστική απειλή, τον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία.

Ως οικοδέσποινες της ημερίδας, η συντονίστρια του Τμήματος Πολιτισμού, ηθοποιός και συγγραφέας Άννα Χατζησοφιά και η υπεύθυνη Πολιτισμού της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας Αγγελική Σκιαδοπούλου, θα υποδεχτούν κοινό και ομιλητές και θα ανοίξουν τις συνεδρίες, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής.

Στην πρώτη συνεδρία, με θέμα «Από τον διεθνισμό στην παγκοσμιοποίηση», θα μιλήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Δουζίνας, καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Λονδίνου, Θέμης Μουμουλίδης, σκηνοθέτης, Αριστείδης Μπαλτάς, τ. υπουργός Πολιτισμού, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, και Δημήτρης Σεβαστάκης, καθηγητής ΕΜΠ, η Μαρία Γκασούκα, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου, και ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, επίκ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κριτικός θεάτρου στην "Εφημερίδα των Συντακτών". Θα συντονίσει ο Ρήγας Αξελός, ηθοποιός, δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης".

Στη δεύτερη συνεδρία, με θέμα «Καλλιτεχνική δημιουργία ενάντια στον ρατσισμό, τον φασισμό και τη μισαλλοδοξία», θα μιλήσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, επι. καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και Πάνος Σκουρολιάκος, ηθοποιός, οι Αλμπέρτο Εσκενάζυ, ηθοποιός και συγγραφέας, Μαρία Κανελλοπούλου, ηθοποιός, και Άννα Φιλίνη, αρχιτέκτων και ζωγράφος. Θα συντονίσει η δημοσιογράφος Πόλυ Κρημνιώτη. Σε κάθε Συνεδρία θα υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης από το κοινό.

"Στις μέρες μας, με την εξάπλωση των δυνάμεων της Ακροδεξιάς, του φασισμού, της μισαλλοδοξίας, του ρατσισμού, όλης αυτής της μαύρης διεθνούς που συστήνεται στον χώρο του κοινού ευρωπαϊκού κεκτημένου, είναι επιτακτική ανάγκη να ορθωθεί απέναντι όχι μόνο ένα πολιτικό και ιδεολογικό κίνημα, αλλά και ένα πολιτιστικό" επισημαίνει η Άννα Χατζησοφιά, και εξηγώντας το σκεπτικό της διοργάνωσης, υπογραμμίζει ότι "ξεκινώντας απ' αυτό το επείγον θεωρήσαμε ότι πρέπει να διερευνήσουμε συνολικά τη σχέση της Αριστεράς σήμερα με τις τέχνες, τα γράμματα και τον πολιτισμό, καθώς ζούμε σε ένα τοπίο που αλλάζει, όπου οι δυνάμεις της αγοράς κερδίζουν διαρκώς έδαφος και στον χώρο της τέχνης".

"Η τέχνη στις μέρες μας εμπορευματοποιείται, αποϊδεολογικοποιείται και χαράσσει νέους διαχωρισμούς και αποκλεισμούς στην πρόσβαση στο πολιτιστικό αγαθό. Όταν γίνεται προϊόν, αποκτά χαρακτηριστικά που επαναφέρουν στο προσκήνιο, μαζί με τις οικονομικοπολιτικές, και τις πολιτιστικές και αισθητικές ελίτ.

Από την άλλη υπάρχουν δρόμοι στην τέχνη που συνομιλούν με τις ετερότητες, βαδίζουν σε πολυπολιτισμικούς δρόμους, οικοδομούν πάνω στη διαφορετικότητα και συνθέτουν ένα τοπίο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια καινούργια καλλιτεχνική αναγέννηση και να σταθεί ανάχωμα στη μαύρη διεθνή. Όλα αυτά φυσικά χωρίς να παραλείπουμε τον σημαντικό ρόλο που παίζει η μνήμη για τον πρωτοποριακό ρόλο της διανόησης και των τεχνών στην Αριστερά. Αυτό το τοπίο επιχειρεί να διερευνήσει η ημερίδα" λέει η Άννα Χατζησοφιά επισημαίνοντας παράλληλα ότι:

"Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Επιτροπής Βόρειας Αθήνας στην οποία με χαρά συνεργαζόμαστε, είναι μία μόνο από μια σειρά δράσεων και συνεργασιών που στοχεύουμε να συνεχίσουμε στην Αθήνα και την περιφέρεια σε συνέργεια και με άλλες δυνάμεις της νεολαίας και του κόμματος, αλλά και με τους φορείς και τους δημιουργούς, τους ανθρώπους των γραμμάτων, τους καλλιτέχνες που συνθέτουν το σημερινό ζωντανό και πολυεπίπεδο πολιτιστικό τοπίο της χώρας".

"Ο πολιτισμός για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυταξία και κοινό αγαθό με δημόσιο χαρακτήρα. Αποτελεί δε έναν παράγοντα τοπικής, περιφερειακής και εθνικής ανάπτυξης. Σήμερα στο φιλελεύθερο τοπίο που έχει διαμορφωθεί με διανοούμενους, σε πολλές περιπτώσεις εμπλεκόμενους σε σχέσεις εξουσίας, με χειραγωγούμενη αισθητική, κατευθυνόμενη από διαπλεκόμενα ΜΜΕ, ο πολιτισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πεδίο δράσης, αλλαγής και δημιουργίας. Αυτό έχει να αντιμετωπίσει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και όλοι μαζί συμπαρατασσόμαστε σε ένα σχέδιο πολιτιστικής ανάπτυξης και δράσης βασισμένο στις αξίες της Αριστεράς" τονίζει από πλευράς της η Αγγελική Σκιαδοπούλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL