Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.1°C19.8°C
6 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
22.7°C25.8°C
4 BF 39%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 92%
4ο Φεστιβάλ Άνδρου στις 26 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου / Η Άνδρος του πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

4ο Φεστιβάλ Άνδρου στις 26 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου / Η Άνδρος του πολιτισμού

“Ψάχνω να βρω την Άνδρο σε ό,τι διαβάζω” έλεγε χθες το μεσημέρι ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Άνδρου, που πραγματοποιείται για τέταρτη φορά φέτος, από 26 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει χαρακτηριστικά αποσπάσματα από κείμενα περιηγητών για το νησί, του 1655, του 1787 και του 1821, που μιλούσαν για τις γραφικές κοιλάδες, το μετάξι, που ήταν η βασική πλουτοπαραγωγική πηγή, τους πύργους που προστάτευαν τους κατοίκους από τους πειρατές, αλλά και τα “ολόασπρα” καλάθια από λυγαριά, διάσημα κάποτε σε όλες τις Κυκλάδες. Και με εύθυμη διάθεση πρόσθεσε: “Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ανάμεσα στο πλήθος των επισκεπτών του Αυγούστου, μεταμφιεσμένοι με μαύρα γυαλιά, αποβιβάζονται στο νησί διάσημοι όπως ο Αριστοφάνης, ο Σαίξπηρ, ο Αισχύλος, ο Ευριπίδης, ο Ρίτσος, ο Κορνάρος κ.ά. που σκοπός τους είναι να μας παρασύρουν με επιτήδειους τρόπους σε επικίνδυνες πράξεις, όπως να γελάμε και να κλαίμε με τα κατορθώματά μας αλλά και να θυμόμαστε ότι παλιότερα χορεύαμε συχνά”.

“Το φεστιβάλ δεν είναι ένα πυροτέχνημα που σβήνει” δήλωσε από την πλευρά του ο Κυριάκος Κουτσομάλλης, διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Β. και Ε. Γουλανδρή, που εγκαινιάζει το Σάββατο 30 Ιουνίου την αφιερωματική του έκθεση στον Δημήτρη Μυταρά. Παρών και ο πρόεδρος του Ιδρύματος Κυδωνιέως Νίκος Σιγάλας, που αναφέρθηκε στους φετινούς 24ους Πλόες, που εγκαινιάζονται στις 21 Ιουλίου και είναι αφιερωμένοι στον άνθρωπο και στη φύση, προσθέτοντας ότι φέτος θα υπάρξουν και Μουσικοί Πλόες με τη χορηγία του Ιδρύματος Λιλίκας και Δημητρίου Μωραΐτη. Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης Άνδρου θα έχει φετινό του θέμα το νησί μέσα από τους περιηγητές.

“Η προσπάθεια για επικοινωνία μέσω της τέχνης θα συνεχιστεί και τον χειμώνα” διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, που ανακοίνωσε ότι ένας νέος συνεδριακός πολυχώρος είναι ήδη έτοιμος να λειτουργήσει στο Κόρθι, φιλοξενώντας εκδηλώσεις πολιτισμού.

Το φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Άνδρου κάνει πρεμιέρα στις 26 Ιουλίου με την “Τελευταία μαύρη γάτα” από τη παιδική σκηνή του Θεατρικού Ομίλου Άνδρου, ακολουθούν οι “Πέρσες” σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στις 28 και στις 30 Ιουλίου συναυλία της Κατερίνας Πολέμη και του Βαγγέλη Τούντα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης την παράσταση της “Ελένης” του Ρίτσου με τον Βασίλη Παπαβασιλείου στις 11 Αυγούστου, συναυλία του Γιώργου Νταλάρα με την Εστουδιαντίνα στις 9 Αυγούστου, τον “Ερωτόκριτο” με τους Χαΐνηδες και την Ομάδα Κι Όμως Κινείται στις 13 Αυγούστου, την Ελευθερία Αρβανιτάκη στις 18 Αυγούστου, τον “Τίμωνα τον Αθηναίο” από το Εθνικό Θέατρο στις 20 Αυγούστου και δύο ημέρες μετά τους “Βατράχους” σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου.

Μάνια Ζούση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL