Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Σπύρου Ασδραχά

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου, στις 18:30, στην αίθουσα της Γερουσίας στο κτίριο της Βουλής

Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, τα Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και το περιοδικό Ιστορικά τιμούν τη μνήμη του Σπύρου Ασδραχά, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες ιστορικούς.

Ο Σπύρος Ασδραχάς ονόμαζε τον εαυτό του ιστορικότροπο. Ένας δίκαιος και πολυσήμαντος χαρακτηρισμός, αφού αδιαμφισβήτητα, δεν υπήρξε απλώς ένας ιστορικός της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Ήταν ένας εμπνευσμένος διανοητής, που ξεφεύγοντας από δογματισμούς και παραδοσιακές νόρμες, καλλιέργησε συστηματικά την ιστορική κουλτούρα και αφηγήθηκε την ιστορία, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από την πλευρά των άσημων και των αδύναμων.

Την Πέμπτη 29 Μαρτίου, στις 18:30, στην αίθουσα της Γερουσίας στο κτίριο της Βουλής, θα μιλήσουν για τη δεσπόζουσα μορφή και το έργο του Σπύρου Ασδραχά ο κ. Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής και πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους, η κα Αλεξάνδρα Σφοίνη, ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, ο κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής και πρόεδρος του Ιστορικού Αρχείου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και η κα Ελευθερία Ζέη, ιστορικός (Πανεπιστήμιο Κρήτης).

Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Νικόλαος Βούτσης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Τάσος Σακελλαρόπουλος, πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του Ιδρύματος της Βουλής και υπεύθυνος των Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, ενώ θα χαιρετίσει η ιστορικός Νίκη Μαρωνίτη, γενική γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής.

Διοργάνωση: Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας, περιοδικό Ιστορικά

18.30 Χαιρετισμοί

Διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας το έργο του Σπύρου Ι. Ασδραχά

Νίκος Καραπιδάκης, Καθηγητής, Ιόνιο Πανεπιστήμιο - Πρόεδρος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους

Μια διαφορετική ιστορική γλώσσα: οι "νησιωτισμοί" του Σπύρου Ασδραχά

Ελευθερία Ζέη, ιστορικός, Πανεπιστήμιο Κρήτης

Λέξεις και ιστοριογραφία

Αλεξάνδρα Σφοίνη, Κύρια ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών - Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ιστορική έρευνα και θεσμοί. Το παράδειγμα του Σπύρου Ασδραχά

Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Επίκουρος καθηγητής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πέρας προσέλευσης: 18.15 - Η είσοδος είναι ελεύθερη με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας

Δείτε όλα τα σχόλια