Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ανάμεσα στον λόγο, στην εικόνα, τη σιωπή και στο παιχνίδι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάμεσα στον λόγο, στην εικόνα, τη σιωπή και στο παιχνίδι

Το παιχνίδι που έπαιζε ο Αλέξης Ακριθάκης με την τετράχρονη κόρη του Χλόη και οι απαντήσεις που εκείνη του έδινε στην ερώτηση “Τι βλέπεις;”, φυλλομετρώντας το «Τετράδιο σχεδίων» του το 1973, έγιναν μια σειρά ζωγραφιές από τόξα, καρδιές, τετράγωνα, βάρκες, ήλιους, θάλασσες, καράβια, αλλά και μια βαλίτσα με μάτια! Αυτές οι ζωγραφιές του Ακριθάκη με τα βιβλιαράκια, τις ιστορίες και τα σημειωματάρια που ζωγράφιζε παίζοντας με τη Χλόη εγκαινιάζουν αύριο την έκθεση “Οι ιστορίες του Αλέξη Ακριθάκη” στο Κέντρο Τεχνών στο Πάρκο Ελευθερίας. Η έκθεση, που θα εγκαινιαστεί στις 7 μ.μ. από τον δήμαρχο Αθηναίων, ανοίγει τις εκδηλώσεις Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου.

«Η σχέση του Αλέξη Ακριθάκη με τον λόγο και το βιβλίο είναι μοναδική, τόσο στην τέχνη όσο και τη λογοτεχνία, και η αφήγηση δεν είναι ποτέ λόγος ή εικόνα, αλλά κάτι που σου κόβει την ανάσα, ανάμεσα στα δύο" σημειώνει ο κριτικός τέχνης και καλλιτεχνικός διευθυντής των Μουσείων και Συλλογών του Δήμου Αθηναίων που επιμελείται την έκθεση, από κοινού με τη Χλόη Ακριθάκη, Ντένης Ζαχαρόπουλος. "Η στιγμή αυτή τον κρατά πάντα στα όρια ανάμεσα στην καθαρή εικόνα και τον λόγο, ανάμεσα στην ποίηση και τη ζωγραφική, αφήνοντας τη διάρκεια της διαδικασίας να συμπυκνώσει το έργο σε μια άλλη διάσταση από αυτή και της ποίησης και της ζωγραφικής. Εκεί έγκειται και η πρωτοτυπία και η νεωτερικότητα του Ακριθάκη από τα πρώτα κιόλας έργα του. Δίπλα στον Μακρή, τον Βαλαωρίτη, τον Δενέγρη, την Τσιτσέλη, τον Γονατά, τον Καρούζο, τον Εμπειρίκο, την Αραβαντινού, τον Βαλτινό, τη Λυμπεράκη, τον Κουμανταρέα, τον Χέλμη, τον Μεϊμάρη, τον Πουλικάκο, τον Πετρόπουλο, το τσίκι-τσίκι σφραγίζει τα ελληνικά γράμματα. Εκεί βρίσκει τη θέση του ανάμεσα στον λόγο, στην εικόνα, τη σιωπή και στο παιχνίδι. Δεν είναι τυχαίο πως οι ουσιαστικές σχέσεις του, πέρα από τον ποιητικό λόγο, ξεκινούν με την κόρη του (οι ιστορίες) και γενικότερα με τα παιδιά, που στο παιχνίδι και στην ελευθερία της φαντασίας ο ίδιος λυτρώνεται από την επιρροή που θα έχει επάνω του ο εθισμός σε ουσίες που σημαίνουν θάνατο» καταλήγει.

"Τα έργα δεν μας χαρίζουν μόνο μια καινούρια οπτική στην καλλιτεχνική και δημιουργική εργασία του, αλλά αποκαλύπτουν την πολύπλευρη προσωπικότητά του και την περίπτωση ζωή του», αναφέρει από την πλευρά της η Χλόη Ακριθάκη.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, που έχει ελεύθερη είσοδο και θα διαρκέσει έως τις 3 Ιουνίου, έχουν προγραμματιστεί εκπαιδευτικά προγράμματα και συναντήσεις με την οικογένεια του καλλιτέχνη, στενούς του φίλους, γνωστούς συγγραφείς και πνευματικούς ανθρώπους με θέματα γύρω από τη ζωή και το έργο του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL