Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ισπανία: Απόσυρση έργου τέχνης γιατί εμφάνιζε ως πολιτικούς κρατούμενους Καταλανούς πολιτικούς

ΑΜΠΕ

Στο έργο αυτό, το οποίο βρισκόταν στη διεθνή έκθεση τέχνης Arco στη Μαδρίτη, αποτελείται από 24 πορτρέτα κρατουμένων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι φωτογραφίες των φυλακισμένων Καταλανών ηγετών Οριόλ Τζουνκέρας και των Σάντσες και Κισάρτ "Τζόρδι", που τελούν υπό «προληπτική κράτηση»

Στο επίκεντρο νέας πολεμικής, βρέθηκε ο Σαντιάγο Σιέρα, ένας από τους πλέον κοινωνικά και πολιτικά ευαισθητοποιημένους καλλιτέχνες στην Ισπανία, καθώς η διεύθυνση της διεθνούς έκθεσης γκαλερί τέχνης Arco της Μαδρίτης, αποφάσισε να αποσύρει, λίγες ώρες μετά τα εγκαίνιά της, το έργο του "Πολιτικοί κρατούμενοι στην σημερινή Ισπανία".

Στο έργο αυτό, το οποίο αποτελείται από 24 πορτρέτα κρατουμένων, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και οι φωτογραφίες των φυλακισμένων Καταλανών ηγετών Οριόλ Τζουνκέρας και των δύο "Τζόρδι" (Σάντσες και Κισάρτ), που τελούν υπό «προληπτική κράτηση» κατηγορούμενοι για στάση και εξέγερση στο πλαίσιο της διεξαγωγής του ακυρωθέντος δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.

Ως αιτιολογία για την καθαίρεση του έργου, η διεύθυνση προέβαλε την "πολεμική που έχει προκληθεί στα μέσα ενημέρωσης γύρω από το εκτιθέμενο έργο και η οποία βλάπτει την επισκεψιμότητα του συνόλου των εκθεμάτων της ArcoMadrid 2018".

«Ποτέ δεν μας έχει ξανασυμβεί αυτό, αλλά το περιμέναμε. Δεν μας ξενίζει» η αντίδραση, δηλώνει στην εφημερίδα “El Pais”, ο διευθυντής της γκαλερί, Αλβέρτο Γαλιάρδο.

Από την πλευρά του, ο Σ.Σιέρα σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Facebook στιγματίζει την απόφαση της Arco: «Μόλις πληροφορηθήκαμε τη λογοκρισία στο έργο μας. Θεωρούμε πως η απόφαση τούτη βλάπτει σοβαρά την εικόνα της διεθνούς αυτής έκθεσης και του ίδιου του ισπανικού κράτους».

Ο ίδιος θεωρεί πως η κίνηση αυτή αποτελεί έλλειψη σεβασμού προς την γκαλερί και το κοινό της και τονίζει πως «πιστεύουμε ότι πράξεις αυτού του τύπου νομιμοποιούν και επαληθεύουν έργα όπως αυτό, που καταγγέλλουν ακριβώς το κλίμα καταδίωξης που υφιστάμεθα οι καλλιτεχνικοί εργάτες τα τελευταία χρόνια».

Τις απόψεις του Σιέρα συμμερίζεται και ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης Macba, Φεράν Μπάρενμπλιτ: "Εκθέσεις όπως αυτή όφειλαν να αποτελούν χώρο ελεύθερης έκφρασης, κι όχι να την καταπνίγουν". Στο πλευρό του καλλιτέχνη, και ο συνάδελφός του Εουχένιο Μερίνο, που το 2012 είχε προκαλέσει αίσθηση, όταν παρουσίασε στην Arco ένα έργο του με τον πρώην δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο μέσα σε ένα ψυγείο. "Εάν το απέσυραν, φυσικά και υπάρχει ζήτημα λογοκρισίας. Και στην Ισπανία εξυπακούεται πως υπάρχει λογοκρισία", τόνισε. Ο ίδιος δήλωσε πως και στη δική του περίπτωση είχε καταγραφεί προσπάθεια να κατέβει το έργο του, γιατί κατά πάσα πιθανότητα "ενοχλούσε το Ίδρυμα Φράνκο".

Το έργο πάντως πωλήθηκε έναντι 80.000 ευρώ.

Στις 24 φωτογραφίες κρατουμένων για πολιτικούς λόγους, εκτός από τα πορτρέτα του Τζουκέρας και των “Τζόρδις”, περιλαμβάνονται και αυτές των δύο χρηστών tweeter που είχαν συλληφθεί για απρέπεια το 2016 στη Μαδρίτη για το μοντάζ τους "Η μάγισσα και ο Άγιος Χριστόφορος". Όλα τα πρόσωπα απαθανατίζονται με καλυμμένο πρόσωπο με τεχνική “ψηφιακού μωσαϊκού” και με μία επιγραφή που εξηγεί τους λόγους για την κράτησή τους.

Το εμβληματικό έργο του Σαντιάγο Σιέρα "Τα γουρούνια καταβροχθίζουν την Ελληνική Χερσόνησο" έχει εκτεθεί και στην Ελλάδα, το 2014 στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης P.I.G.S. (σε επιμέλεια του υποφαινόμενου), ενώ έκθεσή του έχει οργανώσει και η γκαλερί Καπάτος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προοδευτικός πόλος: από την εξαγγελία στην πράξη

Η σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων είναι σήμερα το μεγάλο ζητούμενο για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Πόσο εύκολο όμως είναι να υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο; Και ποιες είναι οι αντιφάσεις και τα προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν;

Δειτε ολοκληρο το αρθρο