Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκδήλωση του ινστιτούτου Ν.Πουλαντζάς με θέμα «Η πολιτική και ποιητική της διαφθοράς στην Αγγλία: 16ος -18ος αιώνας»

Κεντρική ομιλήτρια η Τζίνα Πολίτη, η οποία είναι Διδάκτωρ της Αγγλικής Λογοτεχνίας και Ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ

Εκδήλωση με θέμα «Η πολιτική και ποιητική της διαφθοράς στην Αγγλία: 16ος -18ος αιώνας» διοργανώνει το ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς την Τετάρτη 31/1 στις 18:30 στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών στην αίθουσα «Ι. Δρακόπουλος».

Κεντρική ομιλήτρια η Τζίνα Πολίτη, η οποία είναι Διδάκτωρ της Αγγλικής Λογοτεχνίας και Ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ. Η ίδια, δίδαξε στο Cambridge επί σειρά ετών και είναι δια βίου Εταίρος του κολλεγίου Churchill.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «ο Νόμος περί Σοδομίας που επέβαλλε ο πολύγαμος Ερρίκος ο 8ος της Αγγλίας, στάθηκε αφορμή για την επικράτηση της βασιλικής έναντι της εκκλησιαστικής εξουσίας. Αποτέλεσμα της Απόλυτης Μοναρχίας ήταν και η γένεση του Έθνους-Κράτους. Η γραφειοκρατική δομή διακυβέρνησης που ακολούθησε, οδήγησε στη διάχυση της Διαφθοράς από την Αυλή και την τάξη των Ευγενών, σε εκείνη των αξιωματούχων.

» Ο λόγος περί Διαφθοράς εμφανίζεται τώρα  σε νομικές μελέτες, σε πραγματείες  πολιτικής φιλοσοφίας, σε κηρύγματα από άμβωνος, στην λογοτεχνία. Στη μετάβαση από τον 17ο προς  τον 18ο Αιώνα, ο οικονομικός μετασχηματισμός που επέρχεται, με κύριο ορόσημο τη δημιουργία της Τράπεζας της Αγγλίας,  τείνει να εδραιώσει πλέον  τη «διαφθορά» ως συστατικό στοιχείο του ίδιου του Συστήματος».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Διπλή μάχη

Τη Δευτέρα ξεκινά και επίσημα ο προεκλογικός αγώνας με την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία από τον Αλέξη Τσίπρα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Ένας αγώνας που δίνεται...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο