Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Ένα σύγχρονο τσίρκο στην καρδιά της Ελευσίνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένα σύγχρονο τσίρκο στην καρδιά της Ελευσίνας

Μια τέντα τεράστια, κόκκινη, με χρυσά μοτίβα, χωράει τον θαυμαστό κόσμο της τέχνης τους, που έλκει τις ρίζες της από τους περιπλανώμενους θιάσους ακροβατών του 18ου αιώνα, για να εξελιχθεί στις μέρες μας σε μια συνεύρεση τεχνών. Οι Baraka έχουν στήσει την τέντα τους στην άκρη της Ελευσίνας, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, απέναντι από την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής. Δεκατέσσερις καλλιτέχνες και μαζί τους μια δασκάλα για τα παιδιά τους, ένας μάγειρας, μια μικρότερη σκηνή που φιλοξενεί την κουζίνα τους και τα μικρά μετακινούμενα σπίτια τους συνθέτουν ένα διαφορετικό σκηνικό σ' αυτή την άκρη της δυτικής Αττικής. Αυτή η λιλιπούτεια περιπλανώμενη πολιτεία μεταφέρει από την καρδιά της Ευρώπης στην καρδιά της Ελευσίνας μια από τις παλιότερες λαϊκές μορφές θεάτρου, στον πιο σύγχρονο μετασχηματισμό της, μέσα από τον γαλλικό θίασο σύγχρονου τσίρκου που, αντλώντας από την παράδοση του είδους, συνδυάζει στις παραστάσεις του τα ακροβατικά και το σωματικό θέατρο, τη μουσική, το θέατρο του δρόμου και τον χορό. Από την Πέμπτη μέχρι την Κυριακή έως και τις 21 Ιανουαρίου, οι καλλιτέχνες του Baraka στήνουν έναν πολύ ενδιαφέροντα "Τοίχο" μέσα στην τέντα τους και με την αλληγορική τους παράσταση σχολιάζουν με έναν μοναδικό τρόπο τους αποκλεισμούς και τους εγκλεισμούς της εποχής μας, την ερημία του σύγχρονου ανθρώπου και τα σύνορα που στήνονται στην Ευρώπη και στον κόσμο γύρω μας.

"Ο δικός μας 'Τοίχος' δηλώνει το σύνορο και το όριο. Η επικαιρότητα, με το κλείσιμο της Ευρώπης απέναντι στους πρόσφυγες, μας έδωσε την αφορμή, ωστόσο το προσφυγικό είναι μόνο μία από τις παραμέτρους που θέλαμε να θίξουμε. Μέσα από μια αλληγορία μιλάμε επίσης και για το κλείσιμο στον εαυτό, το κλείσιμο απέναντι στις ιδέες, απέναντι στον 'άλλο'. Θελήσαμε να μιλήσουμε για αυτό που συμβαίνει παγκόσμια, όχι μόνο στην Ευρώπη. Μπορεί σήμερα να αναφερόμαστε στο άνοιγμα της παγκοσμιοποίησης, ωστόσο αυτό το άνοιγμα δεν είναι παρά μια ψεύτικη ιστορία" μας λένε για την παράστασή τους ο Πολ Ριμπιέρ και ο Τομάς Μπαρ.

Οι Βaraka, που μετρoύν δύο χρόνια κοινής διαδρομής, εδώ και έναν χρόνο ταξιδεύουν διαρκώς, όπως οι παλιοί τσιρκολάνοι. "Το τσίρκο στη Γαλλία είναι η κατεξοχήν τέχνη της συνάντησης. Σ' αυτό συναντά κανείς όλες τις υπόλοιπες τέχνες, κυρίως όμως τη σύνθεσή τους" λένε. Κάθε μέλος της ομάδας ειδικεύεται σε έναν τομέα. "Ο καθένας φέρνει τις δικές του καταβολές στην τέχνη και τις δικές του πολιτικές απόψεις". Και δουλεύουν πολύ σκληρά για να μπορούν στην παράσταση να ονειρεύονται και να παίζουν σαξόφωνο πάνω σε έναν τοίχο, να κρεμιούνται αριστοτεχνικά από σχοινιά και κορδέλες χορεύοντας στον αέρα και στο πάτωμα, να κινούνται στους ρυθμούς του Στράους ή ενός κλασικού τζαζ μοτίβου, να γλιστράνε από μια φυλακή, να ανεβαίνουν σφυρίζοντας στον τοίχο σαν περπατούν στο πεζοδρόμιο. Με έναν βαθιά ποιητικό, χιουμοριστικό και καυστικό τρόπο ζωγραφίζουν μια τοιχογραφία. Και συνθέτουν ψηφίδες από τις ομορφιές και τις ασχήμιες της εποχής μας και της ψυχής του ανθρώπου.

Από τους πιο γνωστούς θιάσους σύγχρονου τσίρκου στη Γαλλία, οι Baraka εδώ και έναν χρόνο ταξιδεύουν συνέχεια. Επισκέπτονται διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και εγκαθίστανται για έναν ή δυο μήνες σε μια πόλη τους. Στην Ελευσίνα εγκαταστάθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου και θα αποχωρήσουν στα τέλη Ιανουαρίου. "Από τη Δευτέρα έως την Τετάρτη, που δεν έχουμε παραστάσεις, η μισή ομάδα επισκέπτεται την Ελευσίνα καθώς και άλλα μέρη της Ελλάδας για να τη γνωρίσει και τα υπόλοιπα μέλη μένουν στην τέντα για να ρυθμίσουν τα τρέχοντα ζητήματα. Την επόμενη εβδομάδα αλλάζουν κι έτσι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να ταξιδέψουμε στη χώρα σας και να γνωρίσουμε διάφορους τόπους της" μας λένε.

Η εικόνα που συνάντησαν εδώ δεν διαφέρει πολύ από τις άλλες πόλεις της Ευρώπης. "Αυτό που ακούγαμε πολύ για την Ελλάδα ήταν η οικονομική κρίση. Όταν ήρθαμε, στην καθημερινότητα που βλέπουμε εδώ δεν το αντιλαμβανόμαστε, είδαμε μια εικόνα κανονικότητας" λέει ο Τομάς, το πιο πολιτικό μυαλό της ομάδας. Τους ρωτάμε για την καθημερινότητα στη Γαλλία. "Στο τσίρκο είναι σαν να ζούμε σε έναν άλλο κόσμο. Ενώ πηγαίνουμε παντού, από πόλη σε πόλη, δεν βιώνουμε την καθημερινότητα της πόλης, έχουμε μια άλλη καθημερινότητα. Την κρίση που εμφανίστηκε στη Γαλλία την προκάλεσαν για να περάσουν τα εργασιακά μέτρα. Εμείς υποφέρουμε από τους νόμους και όχι από την κρίση αυτή καθ' αυτή. Εδώ βλέπεις ότι κλείνουν μαγαζιά, πράγμα που δεν βλέπεις στη Γαλλία" λέει ο Τομάς και, σχολιάζοντας γενικότερα την κατάσταση, επιχειρεί τη δική του κριτική στη γαλλική αποικιοκρατική πολιτική. "Ξεχνάμε τι κάναμε τόσα χρόνια ως αποικιοκράτες και τώρα φωνάζουμε για τους μετανάστες. Έχουμε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου γκαζιού και πετρελαίου και οι άνθρωποι δεν έχουν θέρμανση στα σπίτια τους. Είναι η κληρονομιά της αποικιοκρατίας" λέει. Γι' αυτό και ο "Τοίχος" που παρουσιάζουν όλο αυτό το διάστημα δεν μπορεί να ιδωθεί μονοσήμαντα.

Ο δικός τους "Τοίχος" χωρίζει, περικλείει, κρύβει. Και προστατεύει επίσης. Με σεβασμό και ελπίδα, οι Baraka ιχνογραφούν τις όμορφες διαφορές μας, ζωγραφίζοντας πάνω στον τοίχο τους ένα παγκόσμιο μήνυμα. Κι αν η παράστασή τους αμφισβητεί τις σχέσεις και τις διαφορές, υπερθεματίζει στη συνύπαρξη και υπενθυμίζει ότι τα όρια είναι τόσο προσωπικά όσο και παγκόσμια, όπως οι τοίχοι που χτίζουμε ή καταστρέφουμε. Είναι η τέχνη λοιπόν μια μορφή λαϊκής τέχνης στην προκειμένη περίπτωση, που επισημαίνει τα προφανή και τα αδήλωτα και πάνω απ' όλα την ομορφιά που δεν λέγεται με λέξεις, αλλά με νότες, βήματα, ακροβατικά, αγγίγματα.

Κάπως έτσι η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης υλοποιεί το σχέδιό της να συστήσει στο ελληνικό κοινό τη σύγχρονη ευρωπαϊκή σκηνή στον χώρο του λαϊκού θεάτρου, εστιάζοντας σε μορφές που δεν είναι τόσο διαδεδομένες στη χώρα μας, όπως το σύγχρονο τσίρκο και το θέατρο του δρόμου. Η πόλη της Ελευσίνας γίνεται ο καλύτερος αγωγός αυτής της γνωριμίας, έτσι άρρηκτα συνδεδεμένη, όπως είναι, τόσο σε συμβολικό όσο και σε πραγματικό επίπεδο, με τα λαϊκά στρώματα και την εργατική τάξη.

Η σημαντική είδηση για την Ελευσίνα 2021, ωστόσο, έρχεται από το κοινοβούλιο, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρολιάκου, "με νομοθετική ρύθμιση που κατατέθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών, το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου που έχει αναλάβει στη διοργάνωση Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2021 μπορεί να προσλάβει το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό που απαιτείται για την ομαλή υλοποίηση του έργου του. Συνεπής στις δεσμεύσεις της η κυβέρνηση, υλοποιεί το αίτημα του Δήμου Ελευσίνας αλλά και των κατοίκων της δυτικής Αττικής, όπως προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του, με το κλείσιμο του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της δυτικής Αττικής".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL