Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Καβάφεια 2017 / Αρχίζει το συμπόσιο για τον Αλεξανδρινό ποιητή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καβάφεια 2017 / Αρχίζει το συμπόσιο για τον Αλεξανδρινό ποιητή

Με περισσή υπερηφάνεια -“τύχη αγαθή με αξίωσε”- παρουσίασε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Κωνσταντίνος Τσουκαλάς το πρόγραμμα του 14ου Λογοτεχνικού Συμποσίου "Καβάφεια 2017", που διοργανώνεται από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια σε συνεργασία με το Ελληνικό Παράρτημα των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας». Μάλιστα, ο Τσουκαλάς υπογράμμισε ότι τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία η ενασχόληση με τον Καβάφη και η συζήτηση για το έργο του σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει ξεπεράσει ακόμη και την ανάλογη συζήτηση για τον Καζαντζάκη.

Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο και της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, με την υποστήριξη των υπουργείων Πολιτισμού Αιγύπτου και Ελλάδας, της Όπερας του Καΐρου και του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου. Παράλληλα με τις εκδηλώσεις των Καβαφείων θα πραγματοποιηθεί στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας η 20ή Διεθνής Συνάντηση των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας».

Η τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί στην Όπερα του Καΐρου στις 13 Οκτωβρίου με την απονομή λογοτεχνικών βραβείων σε Άραβες συγγραφείς από Επιτροπή που έχει ορίσει το υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» διοργανώνουν στην Όπερα συναυλία με το μουσικό σύνολο του Στέφανου Κορκολή και πρόγραμμα αφιερωμένο στο έργο του Κ. Π. Καβάφη.

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στην Αλεξάνδρεια, στην ομώνυμη θρυλική βιβλιοθήκη, την επόμενη ημέρα, με τα εγκαίνια έκθεσης της αρχιτέκτονος - εικαστικού Άννας Φιλίνη με θέμα «Δράματα εξουσίας στα ιστορικά ποιήματα του Καβάφη».

Η πρώτη συνεδρία του Συμποσίου είναι αφιερωμένη στη μνήμη του εμπνευστή των Καβαφείων, ιστορικού και συγγραφέα Κωστή Μοσκώφ, ενώ η συνεδρία που ακολουθεί θα εξετάσει τη συμβολή του Καβάφη στην ελληνική ποίηση.

Την Κυριακή, 15 Οκτωβρίου, οι εργασίες του Συμποσίου θα συνεχιστούν στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, αναδεικνύοντας τη διεθνή απήχηση του έργου του Κ.Π. Καβάφη, με ειδική αναφορά στον αραβικό κόσμο, καθώς και τα “πριν” και τα “μετά” της ποίησής του, ενώ το Συμπόσιο θα ολοκληρωθεί με στρογγυλή τράπεζα για τον ρόλο του Καβάφη σε καιρούς κρίσης. Το πρωί της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθούν και οι εργασίες των μελών της Γενικής Συνέλευσης των απανταχού Τμημάτων των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας».

Την Κυριακή το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στη Βιβλιοθήκη, που διοργανώνουν οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας», στην οποία θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Το ποιητικό αλφάβητο» από τον ρουμανικό εκδοτικό οίκο Ομόνοια με την ευγενική χορηγία της κ. Αικατερίνης Μπελεφαντή - Σοφιανού, ενώ θα ακολουθήσει συναυλία, που διοργανώνουν οι «Φίλοι της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας», με το μουσικό σύνολο του Στέφανου Κορκολή με ειδικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον Καβάφη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL