Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Η ατζέντα της εβδομάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ατζέντα της εβδομάδας

Στη μνήμη του Σ. Ευαγγελάτου ο “Αμύντας”

Η τελευταία παράσταση του Σπύρου Ευαγγελάτου, που ο αείμνηστος σκηνοθέτης παρουσίασε πέρυσι στο Φεστιβάλ Αθηνών, αναβιώνει την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο (8.30 μ.μ.) με τη φροντίδα της κόρης του Κατερίνας Ευαγγελάτου. Ο "Αμύντας", του Επτανήσιου, από τα Κύθηρα, ιατροφιλόσοφου και ποιητή Γεώργιου Μόρμορη, ανήκει στην ονομαζόμενη «ποιμενική κωμωδία» και εκτυλίσσεται σε δάση όπου κυκλοφορούν ερωτευμένοι βοσκοί, πρόβατα, παρθένες αμαζόνες, αλλά και άγρια, ανύπαρκτα στην Ευρώπη θηρία, καθώς και μυθικά πρόσωπα όπως σάτυροι, δράκοι και θεοί του έρωτα. Ο Σπ. Ευαγγελάτος με τον "Αμύντα", επιβεβαίωσε και επισφράγισε την ανεκτίμητη προσφορά του στην παρουσίαση άγνωστων ελληνικών κειμένων στη σκηνή με σύγχρονη, φρέσκια, μοναδική σκηνοθετική ματιά.

Το Φεστιβάλ Τσέπης στο Poems 'n'Crimes

Με παραστάσεις θεάτρου, μουσικής και χορού κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Τσέπης στο Poems 'n'Crimes (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι). Το Φεστιβάλ με διάρκεια έως τις 6 Οκτωβρίου, θα παρουσιάσει θεατρικές, μουσικές, κινησιολογικές φόρμες, από τον ρομαντισμό έως σήμερα, από theatre and video μέχρι οπτικοακουστική performance και λυρικό τραγούδι. Σε αυτό συναντιούνται ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές και παρουσιάζουν σύντομες σε διάρκεια παραστάσεις με έμπνευση και κέφι. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη στήριξη των εκδόσεων Γαβριηλίδη. Κάθε μέρα δύο και τρεις παραστάσεις, με έναρξη στις 8.30 μ.μ. Πληροφορίες στο τηλ. 2103228839.

Μάνος Χατζιδάκις στο Ηρώδειο

Με μια μεγάλη συναυλία στο Ηρώδειο, το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, στο πρώτο μέρος της οποίας θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά το έργο «Ελλάς, η χώρα των ονείρων», τιμάται το έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Στη συναυλία, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γιώργου Χατζιδάκι, θα παρουσιαστούν τέσσερις κύκλοι τραγουδιών που γράφτηκαν για το θέατρο, αλλά στη συνέχεια αυτονομήθηκαν ως ολοκληρωμένα έργα. Πρόκειται για τα «Ο κύκλος με την κιμωλία», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε», «Οδός Ονείρων». Τραγουδούν οι Ελεωνόρα Ζουγανέλη και Δήμητρα Σελεμίδου. Το Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις και τη Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Στις 8.30 μ.μ.

Μάνος Ελευθερίου

Ένα αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Μάνο Ελευθερίου παρουσιάζεται στο Άλσος Νέας Σμύρνης από τους Ρίτα Αντωνοπούλου και Μανώλη Ανδρουλιδάκη. Στις 8.30 μ.μ.

Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Η ομαδική έκθεση "Πολιτεία, μία βιωματική - διαλεκτική προσέγγιση μισόν αιώνα μετά..." εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Κατσίγρα, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα Πόλ(ε)ις. Στις 7.30 μ.μ.

Ο συλλογικός τόμος “Archaeology Behind the Battle Lines. The Macedonian Campaign (1915-1919) and its Legacy” (Αρχαιολογία στα μετόπισθεν. Η μακεδονική εκστρατεία και η κληρονομιά της), των A. Shapland & E. Stefani (eds.), που αποτελεί τα πρακτικά συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Βρετανικό Μουσείο σχετικά με τον ρόλο και την επίδραση της Αρχαιολογίας στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν το πολιτικό προφίλ της Ευρώπης στις αρχές του 20ού αιώνα, παρουσιάζεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Μ. Ανδρόνικος», στις 7 μ.μ. με είσοδο ελεύθερη. Ομιλητές Πολυξένη Αδάμ - Βελένη, John Bennet, Στέλιος Ανδρέου, Κώστας Κωτσάκης, Alan Wakefield, Ken Wardle, Diana Wardle.

«Ας διαβάσουμε την Οδύσσεια»

Οι ραψωδίες ρ και σ παρουσιάζονται από τον μουσικοσυνθέτη δρ Νίκο Ξανθούλη. Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στις 11 π.μ.

Το βιβλίο του Χρήστου Χατζηιωσήφ “Η ευρωπαϊκή ενοποίηση, η Γερμανία και η επιστροφή των εθνικισμών” (εκδ. Βιβλιόραμα) παρουσιάζεται στο Πόλις Art Café, Πεσμαζόγλου 5 και Πανεπιστημίου, από τους Νίκο Αλιβιζάτο, Κωστή Καρπόζηλο, Γιώργο Παγουλάτο, Νίκο Φίλη, Απόστολο Φωτιάδη και τον συγγραφέα. Στις 7.30 μ.μ.

“Κατακτώντας την ευτυχία”

Σεμινάριο αυτοβελτίωσης με αφορμή το βιβλίο της ψυχολόγου Καλλιόπης Εμμανουηλίδου “Ξαναστέκομαι στα πόδια μου” πραγματοποιείται από την εκπαιδεύτρια Εύη Ξυραφά στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, από τις 6 έως τις 9 μ.μ.

Στην Ελευσίνα

Οι "δαίμονες των εγχόρδων" String Demons εμφανίζονται στο Παλαιό Ελαιουργείο στην παραλία της Ελευσίνας, στο πλαίσιο των Μουσικών Κύκλων που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αισχύλεια. Στις 8.30 μ.μ.

Στην Κνωσό

Συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΡΤ πραγματοποιείται στον Αρχαιολογικό Χώρο της Κνωσού σε διεύθυνση Ζωής Ζενιώδη. Παρουσιάζεται σε πρώτη εκτέλεση το έργο της Μαριέλλης Σφακιανάκη «Μίνως», μια όπερα - ντοκουμέντο για τη ζωή του Μίνωα Καλοκαιρινού και τις πρώτες ανασκαφικές έρευνες στο ανάκτορο της Κνωσού στα τέλη του 19ου αιώνα. Στις 9 μ.μ.

Ο Οιδίποδας από παιδιά για παιδιά

O μύθος του Οιδίποδα εμπνέει τη Θεατρική Ομάδα Εμείς, Εμείς, που αποτελείται από έξι παιδιά 8 ετών, και με την καθοδήγηση - σκηνοθεσία της Αλίκης Δανέζη Knutsen παρουσιάζουν στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη στην Πειραιώς τον «Οιδίποδα Τύραννο», μια παράσταση από παιδιά για παιδιά. Στις 8.30 μ.μ., με ελεύθερη είσοδο.

Ξαρχάκος - Πρωτοψάλτη

Επιπλέον μια συναυλία δίνεται απόψε από τους Σταύρο Ξαρχάκο και Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο Ηρώδειο, στις 8.30 μ.μ.

Ο Theodore στα Αισχύλεια

Ο συνθέτης, performer και πολυοργανίστας Theodore εμφανίζεται στο πλαίσιο των Μουσικών Κύκλων που παρουσιάζει το Φεστιβάλ Αισχύλεια του Δήμου Ελευσίνας, στο Παλαιό Ελαιουργείο, στις 8.30 μ.μ.

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Λάγιο

Παράσταση - αφιέρωμα στον συνθέτη Δημήτρη Λάγιο πραγματοποιείται στο Άλσος Ν. Σμύρνης από τους Δώρο Δημοσθένους, Ειρήνη Καράγιαννη, Ελισσάβετ Καρατζόλη, Υακίνθη Λάγιου με τη φιλική συμμετοχή του Χρήστου Θηβαίου. Στις 8.30 μ.μ.

Στο ΚΠΙΣΝ

Με μια βραδιά ηλεκτρονικής μουσικής με τον Serafim Tsotsonis στα Πανοραμικά Σκαλιά ολοκληρώνεται η ενότητα Music Escapades για τον μήνα Σεπτέμβριο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στις 9 μ.μ.

Παζάρι βιβλίων του ΜΙΕΤ

Παζάρι οργανώνεται στην αυλή του ΜΙΕΤ (Θουκυδίδου 13), στην Πλάκα, όπου ένα μεγάλο μέρος των εκδόσεων θα προσφέρεται με έκπτωση από 50% έως 70%. Σήμερα και αύριο, 11 π.μ. - 6 μ.μ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL