Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Εικαστικό ταξίδι στις "Φαντασιακές εστίες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης / Εικαστικό ταξίδι στις "Φαντασιακές εστίες"

Στη ρευστότητα μιας νομαδικής ζωής και στον επαναπροσδιορισμό του σπιτιού και της πατρίδας είναι επικεντρωμένη, με αφορμή την έξαρση του μεταναστευτικού προβλήματος που κυριαρχεί στον κόσμο, η φετινή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, η οποία διεξάγεται από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και τις 14 Ιανουαρίου. Στη μεγάλη αυτή εικαστική διοργάνωση με τίτλο “Φαντασιακές εστίες”, που φέτος γιορτάζει τα δέκα της χρόνια, συμμετέχουν 95 καλλιτέχνες που θα παρουσιάσουν τα έργα τους σε τέσσερις χώρους της πόλης: στην έδρα του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στην Αποθήκη Β1 στο λιμάνι, σε χώρους του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και στην Αγιορειτική Εστία.

Πρόκειται για ένα ταξίδι σε τέσσερις ηπείρους και 35 χώρες μέσα από τα έργα μεμονωμένων καλλιτεχνών και ομάδων. Κεντρικό στοίχημα της 6ηςΜπιενάλε είναι το ομαδικό επιμελητικό σχήμα, η διάχυση στην πόλη και οι συνέργειες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με θεσμούς και ιδρύματα που μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες και καταβάλλουν ουσιαστικές προσπάθειες για την υποστήριξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας σε καιρούς κρίσης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνεργασία με την Μπιενάλε του Τσανάκαλε και τη φιλοξενία έργων της, καθώς η μεγάλη αυτή διοργάνωση δεν πραγματοποιήθηκε στην Τουρκία.

Η εστία ως φαντασιακή σύλληψη και κατασκευή αποτελεί τον θεματικό πυρήνα της 6ης Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, με αναφορές όχι μόνο στους όρους «εστία» ή «σπίτι» αλλά και σ' αυτούς της κοινότητας, της πατρίδας, του τόπου όπου νιώθει κανείς ασφαλής και αποδεκτός, έχει τις ρίζες του και αναπτύσσει τον πυρήνα των κοινωνικών και οικογενειακών του σχέσεων.

Η διοργάνωση επιλέγει φέτος ένα ομαδικό επιμελητικό σχήμα, που αποτελείται από τους ιστορικούς τέχνης του ΚΜΣΤ και δεν απευθύνεται, ως είθισται, σε έναν προσκεκλημένο επιμελητή.

Αν και διαθέσιμο για τη φετινή διοργάνωση είναι μόλις το 20% της χρηματοδότησης που αντιστοιχούσε για καθεμία εκ των τριών προηγούμενων Μπιενάλε Θεσσαλονίκης (περί το ένα 1. ευρώ ανά διετία), οι επιμελητές αποφάσισαν οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι να μην αναδειχθούν σε εμπόδιο για την εξέλιξη του θεσμού. Η Μπιενάλε υιοθετεί την πρακτική της ανοιχτής πρόσκλησης προς τους καλλιτέχνες και για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλη έκταση η επιλογή των καλλιτεχνών που συμμετέχουν έγινε κατόπιν ανοικτής πρόσκλησης εκ μέρους της επιμελητικής ομάδας.

Στην Μπιενάλε συμμετέχουν δημιουργοί από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ινδία, την Ινδονησία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Ιταλία, την Κίνα, την Κολομβία, την Κούβα, την Κύπρο, τη Λετονία, το Μαρόκο, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Νόταο Αφρική, τη Ρουμανία, τη Ρωσία, τη Σερβία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία, την Τουρκία, την Τσεχία, την Τυνησία, τη Φινλανδία, τις Φιλιππίνες και το Χονγκ - Κονγκ.

Την ίδια ώρα, διοργανώνεται και το Φεστιβάλ Περφόρμανς Θεσσαλονίκης, το οποίο εντάσσεται στο κεντρικό πρόγραμμα μαζί με την κεντρική έκθεση, το πρόγραμμα δημιουργικής διαμονής καλλιτεχνών, το πρόγραμμα δράσεων, εκθέσεις της Κίνησης των Πέντε Μουσείων Θεσσαλονίκης και εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες. Στο παράλληλο πρόγραμμα εντάσσονται αυτοχρηµατοδοτούμενες εκθέσεις - δράσεις που παρουσιάζονται υπό την αιγίδα της Μπιενάλε σε μουσειακούς και δημόσιους χώρους, αρχιτεκτονικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους.

Το Φεστιβάλ Περφόρμανς, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 13 έως τις 21 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει μια σειρά από ζωντανές δράσεις Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών όπως και ένα αφιέρωμα στην Άνα Μεντιέτε, μια εικαστικό που διεκδικεί εμβληματική θέση στη φεμινιστική Ιστορία της Τέχνης. Το αφιέρωμα θα παρουσιάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της Μπιενάλε στο ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών (30.9.2017 - 14.1.2018).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL