Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Δημήτρης Αγγελής με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών / "Η ποίηση να βγει στον δρόμο"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δημήτρης Αγγελής με αφορμή το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών / "Η ποίηση να βγει στον δρόμο"

"Η ελληνική ποίηση πρέπει να έρχεται σε επαφή με αυτό που συμβαίνει έξω, να γονιμοποιείται και να γονιμοποιεί συμμετέχοντας στον διεθνή ποιητικό διάλογο. Να είναι εξωστρεφής αλλά όχι επιδερμική να είναι διεθνής αλλά πατώντας στη δική μας παράδοση, να μιλάει στον σύγχρονο άνθρωπο αλλά να μην είναι μονοσήμαντα επικαιρική" λέει ο ποιητής Δημήτρης Αγγελής προϊδεάζοντας για τις στοχεύσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης, που ξεκινά αύριο από τον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής (8 μ.μ.) και ολοκληρώνεται το επόμενο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (8 μ.μ.), διατρέχοντας ενδιάμεσα ένα μεγάλο μέρος του λεκανοπεδίου, με ποιητικές εκδηλώσεις σε Αιγάλεω, Ταύρο, Χαλάνδρι, Νέα Ιωνία, Πειραιά, Μαραθώνα, Nέα Μάκρη κ.ά.

Υπ' αυτό το πρίσμα μέσα σ' αυτή την ποιητική εβδομάδα που ετοιμάζεται να ξετυλιχτεί στην Αθήνα δίνουν το “παρών” σημαντικοί ποιητές που στις αποσκευές τους φέρνουν διαφορετικές παραδόσεις και ενδιαφέροντες τρόπους γραφής. Από τον πολιτικό Παλαιστίνιο ποιητή Νατζουάν Νταρουίς έως τον Τσέχο Γιόζεφ Στράκα που φέρνει το κλίμα της κεντρικής Ευρώπης και από τους Μεξικανούς Αλί Καλντερόν και Μάριο Μποχόρκες έως τη Λιθουανή Άγκνε Ζαγκρακαλίτε και τον Ρουμάνο Ντίνου Φλαμάντ, και από τον Σέρβο Μίλοραν Μάρτσετις, τον Κινέζο Γιάνγκ Λιαν και τους Αμερικανούς Κιμ Μουρ και Αλίσια Στόλινς "θα ακούσουμε φωνές ζωντανές, ρηξικέλευθες, άλλες πιο παραδοσιακές και άλλες πιο μοντέρνες ή και μεταμοντέρνες, κι όλη αυτή η ανταλλαγή θα εμπλουτίσει πρώτα απ' όλα εμάς τους ίδιους" εξηγεί ο Δημήτρης Αγγελής.

Κύκλος Ποιητών

Μέλος του Κύκλου Ποιητών που ίδρυσε το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης το 2013 και συμμετέχοντας στην οργάνωση του Φεστιβάλ ο συνομιλητής μας, υπενθυμίζει τους ιδρυτικούς στόχους αμφοτέρων "να βγει η ποίηση στον δρόμο, να επανέλθει ο στίχος στο κέντρο του δημόσιου λόγου". Και εξηγεί:

"Να μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλοι μας ποιητές ήταν πάντοτε και πάνω απ' όλα ποιητές που συνομιλούσαν με την καθημερινότητά τους, όχι ευκαιριακά ασφαλώς ούτε δημαγωγικά, αλλά ουσιαστικά. Και αυτό γιατί η ποίηση αφορούσε τον κόσμο όλο και πέρναγε και ως τραγούδι στα χείλη των ανθρώπων. Οι στίχοι παρηγορούν, αγκαλιάζουν, ενώνουν, ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα γίνονται και φορείς ιδεών, κοινωνικών απόψεων, υπαρξιακών συνειδητοποιήσεων, μπολιάζουν μεταμορφωτικά την καθημερινότητά μας".

Η επιδραστική λειτουργία της ποίησης ως πρόταγμα του Κύκλου Ποιητών μετακυλίεται λοιπόν στο Φεστιβάλ, που, μετά από δύο πολύ επιτυχημένες διοργανώσεις το 2013 και το 2015, φέτος εντάσσει ένα επιπλέον στοιχείο στην ταυτότητά του. Για πρώτη φορά περιλαμβάνει αφιέρωμα, που στην προκειμένη περίπτωση επικεντρώνεται στη σλοβενική ποίηση, και στην Αθήνα καταφθάνουν έξι κορυφαίοι ποιητές της, οι Βένο Τάουφρ, Ίβο Σβέτινα, Μπόρις Νόβακ, Μάγια Βίντμαρ, Πέτρα Κόλμαντσιτς και Άλες Στέγκερ.

Έχοντας κατά νου τη Semana Negra, το ετήσιο επιτυχημένο φεστιβάλ αστυνομικής λογοτεχνίας που οργανώνει ο Πάκο Ιγνάθιο Τάιμπο στη Χιχόν της Ισπανίας, ρωτάμε τον Δημήτρη Αγγελή σε τι συνίσταται η καθιέρωση ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ στη χώρα του και διεθνώς, δεδομένου ότι η Αθήνα, που ετοιμάζεται του χρόνου να γίνει Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου, δεν διαθέτει επαρκή εμπειρία.

"Είναι αλήθεια ότι δεν έχουμε μεγάλη παράδοση στα λογοτεχνικά φεστιβάλ στη χώρα μας, από την άλλη όμως είναι σημαντικό κίνητρο να μπει η Αθήνα στον ευρωπαϊκό λογοτεχνικό χάρτη. Όχι τοσο γιατί μας ενδιαφέρει ο φεστιβαλικός τουρισμός, και δυστυχώς είναι πολλοί οι ποιητές που ζουν γι' αυτόν χωρίς να ασχολούνται πραγματικά με την ποίηση, αλλά κυρίως γιατί ο θεσμός ενός καλού φεστιβάλ μπρεί να λειτουργεί ανανεωτικά για την ίδια τη λογοτεχνία μας" λέει ο Δημήτρης Αγγελής τονίζοντας παράλληλα ότι "αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι οι θεσμοί εκείνοι των οποίων η λειτουργία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις ούτε από την τρέλα μιας μικρής ομάδας ανθρώπων, αλλά που να δημιουργούν παραδόσεις ανθεκτικές στο χρόνο".

Ως εκ τούτου για τον συνομιλητή μας "καλό φεστιβάλ θα πει φεστιβάλ με ταυτότητα, με ξεχωριστό στίγμα, με αφιερώματα και αξιοπρόσεκτες επιλογές ποιητών που αφενός τέρπει τους ακροατές, ανανεώνει και πολλαπλασιάζει το ποιητικό κοινό, διαμορφώνει ερμηνευτικά και αισθητικά κριτήρια και αφετέρου ικανοποιεί τους συμμετέχοντες ποιητές λόγω των υψηλών προδιαγραφών του και των ευκαιριών που τους παρέχει" λέει.

Παραπέμποντας στο φετινό Φεστιβάλ της Αθήνας επισημαίνει ότι "δουλεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση φέτος, παράλληλα με τα ποιητικά αναλόγια που εξακτινώνονται στην Αττική, έχουμε δυο σημαντικές καινοτομίες. Το αφιέρωμα στην άγνωστη σε εμάς αλλά σημαντική ποιητική παράδοση της Σλοβενίας και μια βραδιά νέων ποιητών στην οποία παρεμβαίνουν και ξένοι ποιητές για να μεταφέρουν εμπειρίες, τάσεις αλλά και προβλήματα από τις δικές τους χώρες. Είναι και τα δύο αυτά γεγονότα σημαντικά γιατί βοηθούν στο να έχει το φεστιβάλ μας το δικό του στίγμα".

Με Π κεφαλαίο

Μοιραία η κουβέντα καταλήγει στο σημαντικό γεγονός της Αθήνας Παγκόσμιας Πρωτεύουσας του Βιβλίου σε όλη τη διάρκεια του 2018.

"Η διοργάνωση των εκδηλώσεων στο πλαίσιο του σημαντικού αυτού γεγονότος συνιστά μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας όσον αφορά το εσωτερικό και την προώθηση της ελληνικής λογοτεχνίας όσον αφορά το εξωτερικό" λέει ο Δημήτρης Αγγελής και από πλευράς μας αναρωτιόμαστε αν θα έχει παρουσία το Διεθνές Φεστιβάλ Ποίησης στη διοργάνωση.

"Αν και το Φεστιβάλ μας διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, το 4ο φεστιβάλ θα γίνει, καλώς εχόντων των πραγμάτων, του χρόνου τον Σεπτέμβριο. Ήδη έχουμε αρχίσει την προετοιμασία και τις συζητήσεις για τις συνεργασίες και νέους τρόπους προβολής της ποίησης, για προφεστιβαλικές και μεταφεστιβαλικές εκδηλώσεις. Σημαντικό θεωρούμε, επίσης, να αναπτυχθεί γύρω από το φεστιβάλ ένα διευρυμένο δίκτυο συνεργασιών με διεθνείς θεσμούς και μεγάλα φεστιβάλ του κόσμου και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε τώρα".

"Αυτόν τον Σεπτέμβριο βάλτε την ποίηση στη ζωή σας!" προτρέπει η αφίσα του Φεστιβάλ, με το ευδιάκριτο “Π” της Ποίησης ως προμετωπίδα. Δεν είναι κακή ιδέα.

* Ολόκληρο το πρόγραμμα του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ποίησης Αθηνών μπορείτε να το δείτε στο avgi.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL